Dåliga hyresvärdar

Skriftlig fråga 2014/15:249 av Nooshi Dadgostar (V)

Nooshi Dadgostar (V)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Tidningen Hem och Hyra listade nyligen Sveriges värsta hyresvärdar. Vissa missköter sig och gör sig oanträffbara för att öka den egna kassan, andra är helt enkelt kunskapsmässigt inte lämpade att ta det ansvar det innebär att förse människor med hem att bo i. Många hyresgäster får själva gå in med pengar och engagemang för att förbättra situationen. I vissa fall kan bostäderna till och med vara direkt hälsofarliga. Det kan handla om vattenläckor, mögel och ohyra som aldrig åtgärdas eller annan typ av eftersatt underhåll.

Tidigare fanns en förvärvslag som innebar att dåliga hyresvärdar kunde förhindras att överta hyresfastigheter före överlåtelsen. Den avskaffades 2010. Vänsterpartiet menar att det är dags att på nytt införa en sådan lagstiftning. Det finns också skäl att överväga åtgärder som sätter press på fastighetsägaren att ta sitt lagstadgade ansvar för renovering och underhåll där detta inte sköts. Att införa en möjlighet att vitesförelägga fastighetsägare som inte uppfyller rimliga krav på underhåll och renovering är en sådan åtgärd. Det finns säkert fler sätt att se till att barn och vuxna slipper leva i vanskötta hus.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad avser justitie- och migrationsministern att göra för att åtgärda problemet med hyresvärdar som inte tar hand om sina fastigheter?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2015-02-19 Överlämnad: 2015-02-20 Anmäld: 2015-03-03 Svarsdatum: 2015-03-04 Sista svarsdatum: 2015-03-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga