Dansk public service i Skåne

Skriftlig fråga 2019/20:62 av Per-Arne Håkansson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-09-26
Överlämnad
2019-09-27
Anmäld
2019-10-01
Svarsdatum
2019-10-09
Sista svarsdatum
2019-10-09
Besvarad
2019-10-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

Att ta del av nyheter och underhållning från Danmark i Skåne var under en lång rad av år, redan sedan public service-sändningarna en gång började, en självklarhet. Det hade det goda med sig att det underlättade språkförståelse, främjade samarbete och kulturutbyte och stärkte samhörigheten i en skandinavisk gränsregion.

Dessvärre finns inte denna möjlighet på samma tydliga och självklara sätt i det fria och markbundna nätet. Eftersom public service handlar om att verka i allmänhetens tjänst är detta exempel på en sådan som efterfrågas av många.

Det är många skåningar, även boende i södra Halland, som uttrycker saknad över den tidigare i flera decennier självklara kopplingen till dansk tv och nyhetsförmedling. Inte minst väderprognoserna från Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) är ofta träffsäkra för de lokala förhållandena i Skåne.

På Teracoms hemsida framgår att de fria markbundna tv-kanaler som kan ses utan extra kostnad i Sverige nu är SVT1, SVT2, SVT24, SVTB, Kunskapskanalen, TV4, TV6 och TV Finland.

Både i Sverige och i Danmark finns välrenommerade och högklassiga public service-tv-företag.

Enligt uppgifter som jag tagit del av framgår även att vissa boende i södra Danmark kan ta emot flera tyska kanaler och att de som bor i östra Danmark kan se svenska kanaler.

Genom att utan extra tilläggskostnader få ta del av de offentligt finansierade public service-kanalerna i det markbundna nätet stärks den nordiska samhörigheten och gränsöverskridande samarbete kan främjas ur flera aspekter.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vilka initiativ avser ministern att ta för att säkerställa att dansk public service åter blir tillgängligt i det fria markbundna nätet i Skåne med omnejd?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:62 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)



Ku2019/

01664/MD

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:62 av Per-Arne Håkansson (S)
Dansk public service i Skåne

Per-Arne Håkansson har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att säkerställa att dansk public service åter blir tillgängligt i det fria markbundna nätet i Skåne med omnejd.

De nordiska public service-företagen har alla likartade uppdrag att sända tv och radio fritt tillgängligt i sitt respektive nationella marknät. För att kunna vara så nationellt heltäckande som möjligt sker sändningarna med nödvändighet med ett visst överspill till grannländerna i gränstrakter. Däremot har danska public service-kanaler inte haft tillstånd för sändning i det svenska marknätet. Detta är heller inte något som regeringen kan styra över.

I Skåne har det av geografiska skäl funnits ett relativt stort överspill från Danmark. I många områden i Skåne har man kunnat ta emot dansk public service med en vanlig takantenn, precis som man i vissa delar av Danmark kan ta emot svenskt eller tyskt överspill. Övergången till digitala sändningar kan ha påverkat förutsättningarna för enskilda hushåll att ta emot sändningar via överspill. Dels sprids digitala sändningar lite annorlunda än analoga, dels används en teknik för utsändning i Danmark som kan kräva en uppgradering av svenska hushålls mottagningsutrustning.

Jag håller helt med Per-Arne Håkansson om värdet av språkförståelse och kulturutbyte mellan länder i Norden. Betydelsen av tillgång till varandras tv-produktion är något som under lång tid uppmärksammats inom ramen för Nordiska ministerrådet för kultur där jag som kulturminister deltar. Senast i maj i år tog Nordiska ministerrådet emot rapporten ”Nordisk tv på tværs av grænser”, som beställdes av de nordiska kulturministrarna för att undersöka de möjligheter och hinder för tillgång till grannländernas public service-utbud som finns i dag. I rapporten konstateras bland annat att en majoritet av innehållet i public service-företagens playtjänster är tillgängligt även i andra länder.

De nordiska public service-företagen har sedan länge även ett unikt och långtgående tv-samarbete inom det som kallas Nordvision. Det har lett till ett stort programutbyte och till starka nordiska samproduktioner. Det är något som vi har anledning att vara stolta över och värna också i det nya tv-landskapet.

Stockholm den 9 oktober 2019

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.