De rådande spelbegränsningarna

Skriftlig fråga 2021/22:35 av John Weinerhall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-09-23
Överlämnad
2021-09-23
Anmäld
2021-09-24
Svarsdatum
2021-10-06
Sista svarsdatum
2021-10-06
Besvarad
2021-10-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Trots att pandemins effekter på samhället snabbt har avtagit och samhället nu öppnar upp och avvecklar restriktioner ligger regeringens spelbegränsningar fast och tynger den svenska licensmarknaden. De infördes den 2 juli i fjol och har flera gånger förlängts, senast den 20 maj i år till och med den 14 november.

Den tillfälliga förordningen om tillfälliga spelansvarsåtgärder infördes med påstått ökat problem med spelande i pandemin som svepskäl, ett uttalande från ministern som har fått kritik av konstitutionsutskottet för att sakna saklig grund.

För att värna den svenska licensmarknaden som det har rått bred politisk uppslutning om måste de stora ingrepp som förordningen innebär upphöra. Om inte riskeras kanaliseringen ytterligare minska och därmed också förutsättningarna att bedriva onlinespel i Sverige – sämre kontroll och mindre konsumentskydd är då att vänta.

Nu när pandemins akuta fas är över och vardagen för människor återgår till det normala finns det inga som helst anledningar att låta spelansvarsåtgärderna vara kvar.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Avser statsrådet att avveckla spelansvarsåtgärderna före den 14 november?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:35 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)


Svar på fråga 2021/22:35 av John Weinerhall (M) De rådande spelbegränsningarna

John Weinerhall har frågat mig om jag avser att avveckla de tillfälliga spelansvarsåtgärderna med anledning av coronapandemin före den 14 november.

Pandemins allvarliga konsekvenser, med ökad risk för arbetslöshet, sjukskrivningar och ekonomisk osäkerhet i kombination med social isolering, har bedömts öka risken för psykisk ohälsa, men också för spelproblem och ökad skuldsättning. De tillfälliga spelansvarsbegränsningarna infördes eftersom det mot denna bakgrund ansågs nödvändigt att vidta åtgärder för att skydda de mest sårbara konsumenterna på spelmarknaden.

Såväl myndigheter som forskare och spelberoendeorganisationer har påtalat behovet av de aktuella åtgärderna. Folkhälsomyndigheten pekar vidare på att spelandet har ökat i grupper som sedan tidigare spelat ofta eller lagt mycket pengar på spel. En ökad grad av spelproblem syns även bland arbetslösa och gruppen som hade ett problemspelande redan innan pandemin. Även Lunds universitet har i en forskningsrapport visat att det är de sårbara grupperna, som redan hade ett problemspelande, som har farit mest illa på spelmarknaden under pandemin. Detta visar att det var nödvändigt att vidta de aktuella åtgärderna för att skydda de mest sårbara konsumenterna.

Riskerna för spelproblem kommer inte försvinna över en natt för att många övriga restriktioner upphör den 29 september. Här finns en omställningsperiod som kräver en successiv övergång. Vi har också haft dialog med Folkhälsomyndigheten som ser behov av att de tillfälliga reglerna inte avslutas i förtid. Vi följer fortsatt noga utvecklingen till följd av pandemin.

Stockholm den 6 oktober 2021

Ardalan Shekarabi

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.