Demokratin i Filippinerna

Skriftlig fråga 2007/08:297 av Bergstedt, Hannah (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-11-16
Anmäld
2007-11-20
Besvarad
2007-11-28
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2007-11-29
Besvarad
2007-11-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 november

Fråga

2007/08:297 Demokratin i Filippinerna

av Hannah Bergstedt (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Under veckan exploderade en bomb utanför representanthuset i Quezon City i Filipinerna. Bomben dödade tre människor och flera skadades. Det hotfulla läget i landet har under hösten förvärrats och våldet trappats upp när bland annat en bomb sprängdes i Mindanao tidigare i höst.

Ett antal svenska organisationer har under flera år arbetat med olika projekt för att främja demokratin i Filippinerna. Händelserna och utvecklingen i landet ses som en direkt attack mot demokratin. De hotar också samarbetet mellan de svenska och de filippinska organisationerna på grund av säkerhetsrisker.

Det är viktigt att attackerna mot demokratin uppmärksammas och fördöms internationellt genom EU och FN. De krafter som arbetar för en demokratisk utveckling av landet måste få stöd av det internationella samfundet.

Avser utrikesministern att aktualisera frågan om stöd till demokratisk utveckling i Filippinerna internationellt?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:297 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 28 november

Svar på fråga

2007/08:297 Demokratin i Filippinerna

Utrikesminister Carl Bildt

Hannah Bergstedt har frågat mig om jag avser att aktualisera frågan om stöd till demokratisk utveckling i Filippinerna internationellt.

Respekten för demokrati och mänskliga rättigheter i Filippinerna har sedan revolten mot president Marcos militärdiktatur i mitten på 1980-talet utvecklats övervägande positivt. I dag kan exempelvis regeringskritiska enskilda organisationer i allt väsentligt verka utan inskränkningar.

Samtidigt finns fortsatt stora brister. Korruption, djup fattigdom och ojämn fördelning av resurser, motsättningar av etnisk eller religiös karaktär och organiserad brottslighet utgör hinder på vägen mot ökad respekt för demokratin i dagens filippinska samhälle. Vi har också sett ett ökande inslag av politiskt våld och rena terroristhandlingar.

Härtill kommer ett stort antal politiska avrättningar och försvinnanden som framför allt drabbar politiskt aktiva och journalister. FN och EU har sedan lång tid uppmärksammat detta och uppmanat regeringen att söka få stopp på dödandet. Det är därför välkommet att FN:s särskilde rapportör för så kallade utomrättsliga avrättningar, Philip Alston, tilläts besöka Filippinerna i början av året för informera sig om läget. Alston kommer inom kort att presentera sin slutliga rapport och rekommendationer för FN.

I samband med Alstons besök fick EU en begäran från den filippinska regeringen om teknisk assistans för att komma till rätta med missförhållandena. En EU-delegation besökte landet i juni för att undersöka förutsättningarna för EU-assistans. I delegationen ingick en svensk expert. Ministerrådet studerar nu rapportens rekommendationer i syfte att föreslå konkreta insatser för att få slut på dessa mord och försvinnanden.

Sverige kommer att fortsätta att verka aktivt, såväl inom FN som EU, för att genom olika insatser främja den demokratiska utvecklingen i Filippinerna. De insatser som svenska frivilligorganisationer gör, framför allt genom stöd till systerorganisationer i landet, är ett viktigt bidrag för att stödja demokratiska krafter i Filippinerna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.