Den fortsatt svåra humanitära situationen i Östafrika

Skriftlig fråga 2020/21:3618 av Anders Österberg (S)

Anders Österberg (S)

till Statsrådet Per Olsson Fridh (MP)

 

Jag vill tacka biståndsministern för den positiva responsen på min fråga till honom i juni. Sverige som land har ett stort förtroende i Etiopien, och därför är det viktigt att vi har en aktiv dialog med landet.

Det är bra att Sverige fört fram krav på utredningar kring massövergrepp, massakrer, omfattande sexuellt våld med mera. Den här frågan till statsrådet fokuserar på vikten av att upprätthålla och fortsätta med det humanitära stödet.

Under de senaste månaderna har situationen i Etiopien försämrats. Det är mycket viktigt med det fortsatta humanitära stödet. I Tigray är situationen fortfarande akut, och många människor svälter. 150 personer har dött av svält under augusti. Barn är särskilt drabbade. OCHA/FN:s senaste rapport visar att få leveranser har släppts in sedan 20 augusti och matförråden är helt tömda. En positiv nyhet är att det i dagarna kom igenom 104 lastbilar med förnödenheter till regionen. Därmed har utdelning av mat avstannat helt. Det är viktigt att svenska regeringen intensifierar sitt krav på fullt humanitärt tillträde. Men det behövs numera stöd både land- och luftvägen för att förhindra en fullkomlig svältkatastrof i den regionen.

Det fortsatta kriget har förvärrat situationen i Afar- och Amhara-regionerna. På grund av krigets framfart så har IDP ökat mycket under väldigt kort tid. Många av bönderna kommer att kunna bärga skörden i tid. Hundratusentals människor lever just nu under svältliknande förhållanden och 1,5 miljoner människor är i akut nöd.

I delar av Oromia och Benishangul-Gumuz har oroligheterna intensifierats den senaste tiden och antalet IDP har fortsatt öka. Det finns många människor som lever under svältliknande förhållanden. Utöver de uppgifter som WHO har meddelat finns det uppgifter om att människor i Arsi och Guji lever under extra svåra omständigheter.

Både WFP (World Food Program) och OCHA/FN varnar om en förvärrad situation på grund av brist på pengar. Redan nu redovisar WFP ett underskott på cirka 400 miljoner dollar och OCHA på över 170 miljoner.

I juni svarade biståndsministern att det svenska stödet går till de organisationer som bäst kan leverera resultat och att det svenska stödet är behovsprövat. Det är otroligt viktigt att så många drabbade som möjligt kan nås. Sverige har en hög trovärdighet och det finns många kriser i världen just nu, men just denna i norra Etiopien är omfattande och våra långa band till folket i regionen spelar roll.

Med anledning av att den svåra humanitära situationen förvärras vill jag fråga statsrådet Per Olsson Fridh:

 

Avser statsrådet att ta några ytterligare initiativ för att få humanitärt tillträde i norra Etiopien, och kan det ske ytterligare ökningar av det humanitära stödet allteftersom behoven ökar i landet?

Frågan är inlämnad

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2021-09-07 Överlämnad: 2021-09-07 Anmäld: 2021-09-08 Besvarad: 2021-09-15 Sista svarsdatum: 2021-09-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga