den helikopterbaserade sjöräddningen

Skriftlig fråga 2004/05:1996 av S Järrel, Henrik (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-07-05
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2005-07-21
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 juli

Fråga 2004/05:1996

av Henrik S Järrel (m) till statsrådet Ulrica Messing om den helikopterbaserade sjöräddningen

I och med den genomgripande försvarsreform riksdagen beslutade om hösten 2004 reduceras och splittras försvarets egna helikopterresurser betänkligt.

I nr 2/2005 av Krisberedskapsnytt framgår bland annat att nu måste fler privata aktörer samöva med färre offentliga @ alla med delvis skilda kulturer @ och att effekten av en samverkad räddningsinsats i ett katastrofläge står och faller med graden av den inövade samspeltheten.

Det vitsordas vidare att militärens kvalificerade tunga helikopterresurser och spetskompetens byggts upp under lång tid och är svår att ersätta.

Sjöfartsverket är ansvarigt för sjöräddningen och har att teckna samverkansavtal med dem som avser att använda de inhyrda helikopterresurserna. Men finansieringsfrågan är, till exempel enligt Luftfartsstyrelsen, ännu "oerhört problematisk".

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta i syfte att på fullgott sätt kompensera bortfallet av de militära helikopterbaserade sjöräddningsresurserna vid Berga och Säve?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:1996 besvarad av

den 21 juli

Svar på fråga 2004/05:1996 om den helikopterbaserade sjöräddningen

Statsrådet Ulrica Messing

Henrik S Järrel har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att på fullgott sätt kompensera bortfallet av de militära helikopterbaserade sjöräddningsresurserna vid Berga och Säve.

Jag delar Henrik S Järrels uppfattning om att det är viktigt att sjöräddningsverksamheten fungerar väl och är effektivt organiserad.

Det är, som Henrik S Järrel påpekar, Sjöfartsverket som ansvarar för att det finns fullgod sjöräddningsförmåga på svenskt sjöterritorium och internationellt vatten som tillhör svensk sjöräddningsregion. Målet för sjöräddningen är att en nödställd i 90 % av alla fall ska kunna undsättas med en flyg- eller ytenhet inom 90 minuter efter det att ett larm inkommit till sjöräddningscentralen. Detta mål har inte ändrats på grund av minskningarna i Försvarsmaktens grundorganisation.

Sjöfartsverket har på uppdrag av regeringen analyserat vilka konsekvenser minskningarna i Försvarsmaktens grundorganisation kan få för sjöräddningen. Sjöfartsverket genomför nu de åtgärder som krävs för att samma kapacitet och yttäckning ska kunna bibehållas.

Till dess att Sjöfartsverket avslutat upphandlingen av helikopterresurser för att ersätta de militära resurser som inte längre står till förfogande kommer Försvarsmakten att upprätthålla beredskap så att de uppsatta sjöräddningsmålen kan uppnås.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.