Den politiska utvecklingen i Uganda

Skriftlig fråga 2017/18:1637 av Markus Wiechel (SD)

Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 13 augusti i år greps den populäre musikern och oppositionspolitikern Robert Kyagulanyi (även kallad Bobi Wine), tillsammans med 35 andra i norra Uganda efter anklagelser om att ha de ska ha kastat sten mot landets president. Wine och flera av de gripna ska enligt uppgifter ha misshandlats i samband med frihetsberövandet, vilket tydligt syns på bilder där Wine har svårt att gå. Dessutom dödades hans chaufför den aktuella kvällen.

Det råder inget tvivel om att Wine ses som ett uppenbart hot mot den sittande presidenten, då han inte minst bland de yngre generationerna som bekant är mycket populär. Även tidigare har Wine åtalats för olaga vapeninnehav, men åtalet ändrades sedan till förräderi. 

Gripandet har lett till en hel del protester och våldsamheter i landets huvudstad Kampala, vilket resulterat i att bildäck tänts på och bråte har placerats på vägarna. Polisen har svarat med både tårgas och skarpa skott. Minst en person har mist livet och fler än 100 personer, däribland flertalet journalister, har gripits. Ugandier har efter detta vittnat om en stor rädsla bland allmänheten att våga kritisera den sittande regeringen då de inte vet vilka repressalier som kan vänta. Dock är det tydligt att missnöjet mot presidenten och det allt mer auktoritära styret har ökat kraftigt.

Med hänvisning till ovanstående önskas utrikesminister Margot Wallström svara på följande fråga:

 

Avser ministern att agera för att minska våldet och förtrycket mot Ugandas invånare, och vilka åtgärder kan vi då vänta oss?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2018-08-29 Överlämnad: 2018-08-30 Besvarad: 2018-09-13 Sista svarsdatum: 2018-09-13 Anmäld: 2018-09-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga