Den vikande vaccinationsviljan

Skriftlig fråga 2021/22:1537 av Karin Rågsjö (V)

Karin Rågsjö (V)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Restriktionerna är borta men kvar finns covid-19. Vaccinationsviljan har sjunkit kraftigt i befolkningen.

88 procent av alla vuxna svenskar har tagit minst en dos vaccin mot covid-19; motsvarande siffra för de som tagit dos tre är 64 procent. Det är mycket illavarslande siffror inför hösten.

Viljan att ta en påfyllnadsdos tycks vara särskilt låg i storstadsregionerna – som även ligger i botten när det gäller hur många som tagit sin första spruta.

Vaccinationstäckningen skiljer sig drastiskt mellan olika områden i storstadsregionerna Stockholm, Västra Götaland och Skåne.

I stadsdelen Angered i Göteborg har bara 25 procent av den vuxna befolkningen tagit tre doser, jämfört med Karlsborg som ligger i topp med 70 procent. I Malmö har 49 procent tagit dos tre, jämfört med 77 procent i Lomma.

I Rinkeby-Kista och Skärholmen är fortfarande över 30 procent av alla vuxna helt ovaccinerade mot covid-19, jämfört med de Stockholmskommuner som nått högst – Vaxholm och Täby – med runt 90 procent vaccinerade. Gällande den tredje påfyllnadsdosen är skillnaderna ännu större.

Jag är mycket oroad över den vikande vaccinationsviljan och hur den kan påverka en eventuell ökad smittspridning under hösten.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

Vad tänker ministern göra åt den vikande vaccinationsviljan?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2022-05-04 Överlämnad: 2022-05-04 Anmäld: 2022-05-05 Svarsdatum: 2022-05-11 Sista svarsdatum: 2022-05-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga