Det bästa klimatet för innovativa företag

Skriftlig fråga 2009/10:799 av Backman, Hans (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-05-07
Anmäld
2010-05-07
Besvarad
2010-05-12
Svar anmält
2010-05-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 maj

Fråga

2009/10:799 Det bästa klimatet för innovativa företag

av Hans Backman (fp)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Sverige behöver både fler företagare och fler växande företag. Vi behöver också fler företag som är framgångsrika på internationella marknader. Men Sverige saknar en samlad inriktning för en nationell entreprenörskapspolitik.

Det behövs därför en samlad inriktning för entreprenörskapspolitiken. De utmaningar som Sverige står inför kräver att innovationskraft och växande företagande är huvudinriktning. Sverige bör också sätta som mål att i internationella rankningar och mätningar vara ledande när det gäller klimat för innovativa företag.

Högsta antal företag, företagare eller nystarter kan inte vara ett mål i sig, men är ändå viktiga indikatorer på hur bra villkoren för entreprenörskap och växande företag är och om de politiska redskapen fungerar. Det vore också bra att sätta upp målet att Sverige ska ha bäst rankning i majoriteten av de internationella jämförelser som görs av renommerade organisationer när det gäller klimatet för innovativa företag.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga vilka initiativ näringsministern avser att ta för att Sverige ska ha det bästa klimatet för innovativa företag och för att vi ska nå våra mål i internationella jämförelser.

Svar på skriftlig fråga 2009/10:799 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 12 maj

Svar på fråga

2009/10:799 Det bästa klimatet för innovativa företag

Näringsminister Maud Olofsson

Hans Backman har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att Sverige ska ha det bästa klimatet för innovativa företag och nå våra mål i internationella jämförelser.

Regeringen har sedan sitt tillträde genomfört en stor mängd åtgärder som syftar till att förbättra villkoren för svenska företag och som stärker den svenska konkurrenskraften internationellt. Vi har förbättrat det svenska företagsklimatet, så att entreprenöriella och innovativa företag kan bidra till tillväxt, välfärd och jobb.

Enligt en mätning från World Economic Forum är Sverige den mest konkurrenskraftiga ekonomin i EU följt av Danmark och Finland jämfört med Lissabonstrategins målsättningar. I den internationella jämförelsen lyfter man fram att de tre nordiska länderna är bra på innovation och på att ta till sig ny teknologi samt har ett fokus på hållbar utveckling och miljö. Satsningar på forskning och utveckling får beröm liksom samarbetet mellan högskolor och näringsliv.

Det är helt avgörande för vår framtida välfärd, tillväxt och konkurrenskraft att vi förmår skapa goda förutsättningar så att nya företag kan bildas och befintliga företag kan växa. Ett gott företagsklimat kräver insatser inom många politikområden; skatter, kapitalförsörjning, forskning och utbildning, handels- och investeringsfrämjande, väl fungerande konkurrens, infrastruktur och regional tillväxt är några exempel. Regeringen har genomfört mer än 170 åtgärder för att förbättra företagsklimatet.

Ett viktigt område är konkurrenspolitiken som bidrar till effektiva, öppna och väl fungerande marknader som skapar förutsättningar för fler innovativa och växande företag och stimulerar och släpper fram nya idéer, företag och produkter.

Regeringen har också för avsikt att presentera en strategi för ökad tjänsteinnovation. Syftet är bland annat att förbättra beslutsunderlag och tillsammans med ansvariga myndigheter se över de offentliga strukturerna för innovationsfrämjande för att bättre motsvara behoven i en ekonomi där tjänsteinnehållet blir allt högre.

I årets budget och nästkommande två år satsar regeringen även på att stödja ungas innovationer. Detta för att ungdomar många gångar önskar andra insatser för att utveckla innovationer än de som ryms inom dagens befintliga stödsystem.

Ökad innovation är en central pusselbit för att möta de globala utmaningarna. Den svenska ekonomin har under många år varit en av de mest innovativa i världen. Regeringens historiskt stora satsning i forsknings- och innovationspropositionen på bland annat forskning inom medicin, teknik och klimat bidrar till fortsatt världsledande kunskapsinvesteringar. Dock ser vi förbättringspotential när det gäller kommersialiseringsgraden i innovationsprocessen. Tillsammans med ansvariga myndigheter arbetar vi för att förbättra detta.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.