Det humanitära lidandet i Afghanistan

Skriftlig fråga 2021/22:760 av Anders Österberg (S)

Anders Österberg (S)

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Talibanerna har tagit hela det afghanska folket som gisslan. Det sker utomrättsliga avrättningar, tortyr och kroppsstraff, en hotande hunger- och svältkatastrof för miljontals människor och hot mot såväl religiösa som etniska minoriteter. Men det är inte samma land som för 20 år sedan. Det sker motstånd mot talibanernas skräckvälde. Kvinnor protesterar på gator och torg. National Resistance Front of Afghanistan är den opposition som håller ett antal landområden.

Alla brott som sker mot krigets lagar måste också fördömas. Vilket också görs, det är utmärkt. En dag kommer det att bli ansvarsutkrävande av de som begår brott mot mänskligheten, krigets lagar med mera.

Det kommer att ta tid innan förövarna ställs inför domstol. Men den dagen kommer att komma.

Enligt FN:s världslivsmedelsprogram WFP står nästan 23 miljoner afghaner inför akut matbrist, varav 8,7 miljoner är nära svält. FN-organet beräknar att den humanitära sektorn i Afghanistan behöver tillskott på 4,4 miljarder dollar under året för att kunna distribuera mat till behövande människor runt om i landet. Från svensk sida hade det deklarerats att inte en enda krona ska gå till talibanerna. Det är helt rätt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Vilka fler initiativ tänker statsrådet ta för att mildra det humanitära lidandet i Afghanistan?

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad: 2022-01-14 Överlämnad: 2022-01-14 Anmäld: 2022-01-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.