Det humanitära stödet till Etiopien

Skriftlig fråga 2021/22:791 av Thomas Hammarberg (S)

Thomas Hammarberg (S)

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

Det har öppnats ett litet fönster för fred och försoning i Etiopien i samband med att flera prominenta politiska fångar har släppts. TDF har retirerat till hemregionen Tigray. Sverige och EU bör göra allt för att uppmuntra en nationell och inkluderande dialog som är genuin. 

Samtidigt pågår det som FN kallar för en humanitär de facto blockad av Tigray. Sedan den 15 december har inga lastbilar kunnat komma in i Tigrayregionen. Många människor dör av förhållandevis enkla sjukdomar på grund av att inga mediciner tillåts att komma in i regionen. Exempelvis uppger WHO att de har kunnat skicka medicin till Amhara- och Afar-regionerna men inte till Tigray. Det finns en stor brist på kontanter och bränsle. Fortfarande är el- och vattenkraft avstängt. I Tigray pågår det allvarlig svält och 40 procent av barn under fem år lider av svår näringsbrist, och denna siffra är från oktober 2021. I dag är situationen troligen ännu värre. 

När det gäller strider är det lugnare på de flesta frontavsnitt sedan TDF återigen befinner sig i Tigray. Dock sker det drönarattacker som har krävt över 200 civila offer i Tigray bara under 2022 (och det är bara januari!). Om det inte snabbt sker ett humanitärt tillträde är det sannolikt att stridigheterna återupptas snart på en mer omfattande nivå. Därför är det också viktigt att det humanitära tillträdet kommer till stånd. 

WFP varnar för att de bara har pengar kvar till februari. Även i andra regioner i landet börjar den humanitära situationen bli akut. Om de inte får ökade medel kommer det att bli hungersnöd över stora delar av landet. 

Därför vill jag fråga statsrådet Matilda Ernkrans:

 

Vilka initiativ kommer statsrådet att ta i Sverige och EU för att det humanitära stödet ska komma fram?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2022-01-18 Överlämnad: 2022-01-18 Anmäld: 2022-01-19 Svarsdatum: 2022-01-26 Sista svarsdatum: 2022-01-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga