Det svenska demersala fisket

Skriftlig fråga 2020/21:2055 av Roland Utbult (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-03
Överlämnad
2021-03-03
Anmäld
2021-03-04
Svarsdatum
2021-03-10
Sista svarsdatum
2021-03-10
Besvarad
2021-03-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Svenskt demersalt fiske (fiske efter skaldjur och fisk) befinner sig i en situation där det system som reglerar det fisket nationellt behöver moderniseras och anpassas till situationen i andra medlemsstater. Näringen efterfrågar och behöver ett system med möjlighet till permanenta överföringar. Detta är nödvändigt för att möjliggöra en anpassning av flottstrukturen till de resurser som kan fiskas långsiktigt hållbart. Havs- och vattenmyndigheten har, med anledning av ett regeringsuppdrag, den 31 augusti 2020 föreslagit att ett system med överlåtbara fiskerättigheter införs i det demersala fisket.

Havs- och vattenmyndigheten sammanfattar själva sin uppfattning på följande sätt: ”Vi föreslår att ett system med överlåtbara fiskerättigheter införs i det demersala fisket. Rätt utformat och implementerat och i rätt kombination med förvaltningens övriga verktyg bedömer vi att ett flerårigt demersalt system kan bidra till ett enklare och mer transparent regelverk, ökad möjlighet till mer lönsamt fiske och större möjligheter till att kunna anpassa fiskemöjligheter efter sitt individuella fiske. Genom ett enklare och mer lättbegripligt regelverk skapas bättre förutsättningar för att anpassa systemet till övriga verktyg i den ekosystembaserade förvaltningen för att uppnå en hållbar utveckling.”

Ett system med överlåtbara fiskerättigheter skulle bidra till ett mer långsiktigt hållbart fiske, det skulle höja fiskets attraktivitet och förbättra förutsättningarna för lönsamhet, vilket sammantaget skulle göra fisket mer attraktivt och därmed bidra till ett nödvändigt generationsskifte inom näringen och till att nå målen i livsmedelsstrategin vad gäller fisket efter fisk och skaldjur.

Förslaget från Havs- och vattenmyndigheten välkomnas också av näringen. Det synes därför angeläget att förslaget realiseras i närtid.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Jennie Nilsson:

 

Tänker statsrådet ta några initiativ för att införa överlåtbara fiskerättigheter i enlighet med Havs- och vattenmyndighetens förslag?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2055 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)

N2021/00771 Näringsdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2055 av Roland Utbult (KD)
Det svenska demersala fisket

Roland Utbult har frågat mig om jag tänker ta några initiativ för att införa överlåtbara fiskerättigheter i enlighet med Havs- och vattenmyndighetens förslag.

Havs- och vattenmyndigheten har i redovisningen av regeringsuppdraget att utvärdera systemet med individuella fiskemöjligheter i fiske efter bottenlevande arter (demersalt fiske) föreslagit att ett system med överlåtbara fiskerättigheter ska införas i det fisket. Ett system med demersala fiskerättigheter kräver enligt myndighetens bedömning andra förutsättningar och målsättningar än de som anges i nuvarande lagstiftning. Havs- och vattenmyndigheten anser att det bland annat behöver utredas vilka arter som ska omfattas av lagen och vilken giltighetstid fiskerättigheter bör ha i det demersala fisket. Myndigheten har inte lämnat några förslag till författningsändringar.

Havs- och vattenmyndighetens redovisning är under beredning i Regeringskansliet och Näringsdepartementet har nyligen träffat de två producentorganisationer som närmast berörs av förslagen för att höra organisationernas syn i frågan. Detta är en fråga med många olika aspekter och infallsvinklar och det är tydligt att intressenter, experter och forskare ser väldigt olika på avvägningen mellan fördelar och risker.

Stockholm den 10 mars 2021

Jennie Nilsson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.