diskriminering i turkiska skolböcker

Skriftlig fråga 2002/03:1168 av Ohly, Lars (v)

Ohly, Lars (v)

den 23 juni

Fråga 2002/03:1168

av Lars Ohly (v) till utrikesminister Anna Lindh om diskriminering i turkiska skolböcker

Förra året tillkännagav det turkiska utbildningsministeriet planer på att införa ett särskilt kapitel i skolornas läroböcker om folkmordet på armenier, assyrier/syrianer och kaldéer 1915. Detta beslut har verkställts. I läroböckerna utmålas dessa minoriteter som förrädare, som ägnat sig åt att mörda turkiska civila. Det är en grov historisk förvanskning. Det är vidare mer än absurt att utpeka etiska eller religiösa grupper som förrädare i sig. Den turkiska statens undervisning som handlar om folkmordet på armenier, assyrier/syrianer och kaldéer har inte någon vetenskaplig utgångspunkt med syfte att söka sanningen, som den turkiske utbildningsministern Husseyin Celik påstått, utan är en del i en turknationalistisk ideologisk kampanj ämnad att förnedra ovannämnda minoriteter i det turkiska samhället och öka diskrimineringen och förtrycket av dem på det att de turknationalistiska stämningarna stärks, vilket i sin tur drabbar även andra etniska grupper i det turkiska samhället än de ovannämnda.

Jag vill fråga utrikesministern:

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta, för att förmå den turkiska regeringen att upphöra med en skolundervisning som förnedrar och förtrycker barn och ungdomar av icke-turkisk etnicitet?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2003-06-23 Besvarad: 2003-07-04 Svar anmält: 2003-09-16 Anmäld: 2003-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2003-07-04)