Dödsskjutningen av Shireen Abu Aqleh

Skriftlig fråga 2021/22:1597 av Jamal El-Haj (S)

Jamal El-Haj (S)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I skuggan av kriget i Ukraina har Israel kunnat öka sin press och sina attacker på palestinierna.

Al Jazeera-journalisten Shireen Abu Aqleh, som är amerikansk medborgare, sköts ihjäl av israeliska ockupationsstyrkor när hon rapporterade i Jenin på den ockuperade Västbanken.

Hon var en palestinsk journalist som arbetade som nyhetsreporter för medianätverket Al Jazeera mellan sedan 1997 Shireen Abu Aqleh var en av de mest framstående journalisterna i arabvärlden, och en veteranreporter, som efter sin död beskrevs som en av de ”mest framstående personligheterna i arabiska medier”. Hennes karriär har innefattat att täcka stora palestinska händelser, inklusive den andra intifadan, samt att analysera israelisk politik. Hennes liverapportering på tv och i andra utvalda kanaler var välkända, och hon inspirerade många palestinier och andra araber att fortsätta sina karriärer inom journalistik. Hon var givetvis också förebild för många unga kvinnor i Mellanöstern.

Videomaterial från dödsplatsen visar att Shireen Abu Aqleh besköts trots att hon och hennes kolleger bar på blå-vita skyddsvästar med ordet ”press” skrivet på magen och ryggen. Journalistkollegor som var på plats i närheten av Shireen Abu Aqleh säger att det var israeliska soldater som avfyrade de dödliga skotten. Enligt Reportrar utan gränser har 144 palestinska journalister skadats av israeliska styrkor över Gazaremsan, Västbanken och östra Jerusalem sedan 2018, och i april 2022 lämnade International Federation of Journalists in ett klagomål till Internationella brottmålsdomstolen och anklagade israelisk militär för att systematiskt rikta in sig på journalister. Direktören för Reportrar utan gränser, Christophe Deloire, beskrev mordet på henne som ett brott mot Genèvekonventionerna och FN:s säkerhetsråds resolution 2222 om skydd av journalister.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Hur avser ministern, i Sverige och inom EU, uppmärksamma dödsskjutningen av Shireen Abu Aqleh?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2022-05-16 Överlämnad: 2022-05-17 Anmäld: 2022-05-18 Svarsdatum: 2022-05-25 Sista svarsdatum: 2022-05-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga