Svar på fråga 2020/21:1960 av Mikael Eskilandersson (SD)
Domstolarnas belastningsgrad
Mikael Eskilandersson har frågat mig vad jag avser att göra för att domstolsväsendet ska kunna upprätthålla en rättssäker verksamhet där mål behandlas och inte skjuts upp på grund av bristande resurser.
Ett välfungerande domstolsväsende är avgörande för rättsstaten och demokratin. År 2020 innebar en ökning av nya mål till landets domstolar. Totalt inkom 491 754 mål, vilket var en ökning med fem procent jämfört med 2019. Antalet inkomna mål har ökat varje år under den senaste femårsperioden och 2020 var det år som det inkom flest mål under hela 2000-talet.
Domstolarnas verksamhet har liksom resten av samhället påverkats av coronapandemin. Domstolarna har med anledning av pandemin anpassat sina arbetssätt genom att exempelvis öka den digitala närvaron vid förhandlingar. Trots de påfrestningar som pandemin har inneburit och den ökade måltillströmningen har domstolarna totalt sett avgjort fler mål under 2020 än året innan och uppnått lika många av verksamhetsmålen. Antalet inställda förhandlingar ökade endast med mindre än två procent under 2020, trots pandemin. Under året ökade också produktiviteten för fjärde året i rad. Detta är ett styrkebesked av de svenska domstolarna.
Verksamheten vid domstolarna ska bedrivas med hög kvalitet och vara effektiv. För att uppnå verksamhetsmålen är det bland annat viktigt att domstolarna har tillräckligt med resurser, inte minst för den långsiktiga planeringen. För både år 2019 och 2020 redovisade Sveriges Domstolar ett ekonomiskt överskott. I budgetpropositionen för 2021 tillfördes migrationsdomstolarna också ytterligare resurser. Sveriges Domstolar har i budgetunderlaget den 1 mars 2021 begärt tillskott för 2022–2024 för att hantera ökningen av antalet mål. Jag följer fortsatt utvecklingen noga.
Stockholm den 3 mars 2021
Morgan Johansson