Dubbla straff för gängkriminella

Skriftlig fråga 2022/23:64 av Pontus Andersson (SD)

Pontus Andersson (SD)

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

En av många bra och viktiga reformer i Tidöavtalet gäller frågan om dubbla straff för gängkriminella. Moderaterna tryckte i valrörelsen hårt på frågan om danska straff för svenska gäng, vilket syftar till just denna förändring av lagstiftningen som vårt grannland har genomfört. I Tidöavtalet är samtliga partier överens om att denna förändring bör implementeras även i Sverige.

Efter åtta år av socialdemokratiskt styre har det grova våldet tagit en allt tydligare plats i fler och fler svenska städer. Den tidigare justitieministern, Morgan Johansson, lämnade efter sig en situation där dödsskjutningarna hade ökat med 137 procent under hans tid som ansvarig. Vi kan inte låta situationen eskalera ytterligare och måste agera snarast möjligt.

Frågan om dubbla straff för gängkriminella har införts i Danmark och är en del av deras nycklar för att stävja det grova våldet. Min uppfattning är att frågan är en central del av det arbete mot kriminalitet som omfattas av Tidöavtalet, och ju tidigare den implementeras i svensk lagstiftning, desto tidigare kommer det viktiga arbetet för att stoppa det grova våldet att kunna inledas.

Med anledning av ovanstående väljer jag att ställa följande fråga till justitieminister Gunnar Strömmer:

 

När kan vi räkna med att frågan om dubbla straff för gängkriminella implementeras i svensk lagstiftning?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2022-11-17 Överlämnad: 2022-11-17 Anmäld: 2022-11-18 Svarsdatum: 2022-11-30 Sista svarsdatum: 2022-11-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga