Svar på frågorna 2017/18:1213 och 2017/18:1215 av Sofia Arkelsten (M) Dumpade kemiska stridsmedel i svenska vatten
Sofia Arkelsten har frågat försvarsministern och miljöministern på vilket sätt de avser att agera inom ramen för sina uppdrag för att hindra att gamla kemiska stridsmedel sprids i svenska vatten. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska besvara frågorna.
Att förebygga olyckor som involverar minor, ej exploderad ammunition och kemiska stridsmedel är av stor betydelse, eftersom de kan orsaka allvarliga skador på människor, miljö och egendom. En viktig komponent i detta arbete är information till dem som kan tänkas komma i kontakt med sådana föremål. Kustbevakningen, Försvarsmakten och dåvarande Rikspolisstyrelsen fick 2006 och 2007 i uppdrag att ta fram sådan information. Ett informationsmaterial finns tillgängligt på Kustbevakningens webbplats. Materialet innehåller information om riskområden, hur föremålen ser ut och anvisningar om hur man ska agera om man kommer i kontakt med dem. Information finns också på Försvarsmaktens webbplats.
Kustbevakningen ansvarar för miljöräddningstjänst till sjöss, vilket innebär att myndigheten förfogar över betydande resurser för att begränsa konsekvenserna av olyckor och utsläpp. När det gäller omhändertagande av minor, ej exploderad ammunition och kemiska stridsmedel samverkar Kustbevakningen med Försvarsmakten.
Stockholm den 3 maj 2018
Morgan Johansson