Effektbrist

Skriftlig fråga 2018/19:711 av Mattias Bäckström Johansson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-06-04
Överlämnad
2019-06-05
Anmäld
2019-06-10
Svarsdatum
2019-06-12
Sista svarsdatum
2019-06-12
Besvarad
2019-06-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Ett stort bageri i Malmö har planer på att kraftigt öka sin kapacitet av produktion av bröd. Nu har dock elleverantören Eon satt käppar i hjulen för planerna, rapporterar SvD Näringsliv. Eon hänvisar till att de inte kan garantera den extra el som skulle krävas eftersom stamnätet inte klarar att möta det behov som finns framöver.

Under lång tid har vi varit ensamma om att varna för effektbrist i elsystemet och att Sverige nu för första gången på riktigt länge rör sig in i en sådan riktning. Regeringen är anmärkningsvärt undfallande och verkar inte förstå vad detta leder till. Kortsiktigt bidrar nu även regeringens skattepolitik till att öka effektbristen och brist i överföringskapacitet då lokal kraftvärmeproduktion läggs ned som en följd av chockhöjda skatter. De närmsta två åren kommer även drygt en tiondel av landets elförsörjning att läggas ned då Ringhals 1 och 2 stänger, vilket man från regeringens sida inte ser några problem med.

Sverige behöver en långsiktigt konkurrenskraftig och tillförlitlig energiförsörjning för industrin och hushållen. Det är uppenbart att såväl regeringen som den nuvarande energiöverenskommelsen leder oss bort från just detta.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att undvika framtida effektbrist i elsystemet?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:711 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)



I

2019/

01752-1

/E

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:711 av Mattias Bäckström Johansson (SD) Effektbrist

Mattias Bäckström Johansson har frågat mig vilka åtgärder som jag avser att vidta för att undvika framtida effektbrist i elsystemet. Som bakgrund till frågan tar Mattias Bäckström Johansson upp effektbrist på regional nivå och kapacitetsbrist i Malmö.

Jag kan konstatera att det finns lokala utmaningar i elförsörjningen när t.ex. städer växer och elbehovet ökar som en följd av ökad elektrifiering. En självklar del i den långsiktiga lösningen är förstärkningar av elnäten. Affärsverket svenska kraftnät gör och planerar därför för omfattande investeringar i stamnätet för att säkerställa att el kan överföras till de områden där elbehovet är som störst. Utbyggnad av stamnätet tar dock tid. Det krävs därför också andra åtgärder som kan ge snabbare resultat. Det kan handla om ökad förbrukarflexibilitet, energilager och förutsättningar för elproduktion i eller nära storstäder.

Ett robust och tillförlitligt energisystem är en grundläggande förutsättning för ett modernt och väl fungerande samhälle. Jag tycker att det är allvarligt att brist i nätkapacitet försvårar den samhällsutveckling som eftersträvas. Jag är självfallet beredd att agera inom ramen för de verktyg som regeringen förfogar över.

Stockholm den 12 juni 2019

Anders Ygeman

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.