Till innehåll på sidan

En EU-gemensam gräns för utsläpp vid antibiotikatillverkning

Skriftlig fråga 2019/20:609 av Lina Nordquist (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2019-12-09
Överlämnad
2019-12-10
Anmäld
2019-12-11
Sista svarsdatum
2019-12-18
Svarsdatum
2019-12-19
Besvarad
2019-12-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)

 

Antibiotika har räddat hundratals miljoner liv, men läkemedlen har två ansikten: varje gång vi använder dem hotas effekten hos andra patienter. Bakterier känner inga gränser. År 2050 beräknar en brittisk statlig utredning att resistenta bakterier kan vara världens vanligaste dödsorsak, motsvarande sammanlagda dödsfall i cancer, kolera, diabetes, mässling, stelkramp, diarréer och trafikolyckor. Det kommer att drabba världsekonomin, men framför allt skapa lidande, föräldralösa barn och barnadödlighet.

Studier visar att avloppsvatten, åar och sjöar nära tillverkningsplatser kan innehålla högre halter antibiotika än man ser i blodet hos en människa mitt under antibiotikabehandling. Ändå saknas i dag en maxgräns för hur stora utsläpp som är tillåtna under tillverkningsprocessen, inte bara globalt utan även inom EU. Sverige har länge varit ett föregångsland i kampen mot antibiotikaresistens och bör därför kunna bidra med goda erfarenheter i det internationella arbetet för att minska utsläppen av antibiotika i världen.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga miljö- och klimatminister Isabella Lövin:

 

Överväger regeringen att arbeta för en EU-gemensam gräns för utsläpp vid antibiotikatillverkning

Svar på skriftlig fråga 2019/20:609 besvarad av Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP)



M2019/

02179/Ke

Miljödepartementet

Miljö- och klimatministern samt vice statsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:609 av Lina Nordquist (L)
En EU-gemensam gräns för utsläpp vid antibiotikatillverkning

Lina Nordquist har frågat mig om regeringen överväger att arbeta för en EU-gemensam gräns för utsläpp vid antibiotikatillverkning.

Som Lina Nordquist skriver är antibiotikaresistens ett mycket stort problem för människors och djurs hälsa samt miljön. Att utsläpp till miljön kan bidra till utveckling och spridning av antibiotikaresistens har uppmärksammats alltmer under de senaste åren, liksom behovet av åtgärder för att komma till rätta med problemet. Det är väldokumenterat att tillverkningen kan leda till stora utsläpp av antibiotika i miljön. Sverige har varit med och finansierat en rapport om antibiotikaresistens i miljön som FN:s miljöprogram tar fram och som kommer publiceras 2021.

Större delen av världens antibiotikatillverkning sker utanför EU vilket inne-bär att det finns behov av regler inte bara på EU-nivå utan även globalt. God tillverkningssed (GMP) är ett regelverk som ger riktlinjer för tillverkning av läkemedel för att säkerställa kvalitet och möjliggör kontroller av tillverkning, även i tillverkningsländer utanför EU. Sverige har verkat för att utsläpps-begränsningar ska tas in i detta regelverk i många olika fora, t.ex. genom krav i EU-förordningen om veterinärmedicinska produkter.

För att Sverige på ett trovärdigt sätt ska kunna fortsätta driva frågan om utsläppsbegränsningar som träffar tillverkning som sker i länder utanför EU krävs det dock också att vi sopar framför vår egen dörr och ser till att det


finns regler på plats i EU. Regeringen fortsätter arbeta med att driva på för utsläppsbegränsningar vid tillverkning av antibiotika.

Stockholm den 19 december 2019

Isabella Lövin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.