Till innehåll på sidan

En fossilfri elproduktion som värnar Sydsveriges tillväxt

Skriftlig fråga 2019/20:1992 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-08-19
Överlämnad
2020-08-20
Anmäld
2020-08-27
Svarsdatum
2020-09-03
Sista svarsdatum
2020-09-03
Besvarad
2020-09-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I sommar har landets elförsörjning varit i rejäl gungning. I juni larmade anställda på Svenska kraftnät att södra Sverige löper stor risk att drabbas av problem med elförsörjningen. Kunder riskerade bortkoppling från elnätet, och det kan ta tid att återstarta elsystemet efter avbrott, enligt uppgiftslämnarna. 

För lite mer än ett halvår sedan var det elkris i Skåne. Då äventyrades investeringar och jobb i de södra delarna av landet på grund av att det inte fanns tillräcklig tillgång till el. Ett läge och en utveckling som slår hårt mot jobb, tillväxt och konkurrenskraft i regionen.

För att inte delar av Sverige ska släckas ned har staten behövt vidta nödåtgärder. Hundratals miljoner spenderas på att återstarta kärnkraftsreaktorn Ringhals för att elsystemet inte ska fallera. Även kraftverket i Karlshamn, som eldas med olja, har körts igång.

Sveriges elförsörjning ska bygga på marknadsmässiga grunder. Det bör även innefatta att kärnkraften ges samma förutsättningar som övriga energislag. Men så är inte fallet i dag. Energimarknaden präglas av subventioner som snedvrider marknaden.

Det politiska målet om ett 100 procent förnybart elsystem skapar också problem för kärnkraften eftersom utgångspunkten i detta mål inte är att Sverige ska ha en fossilfri elförsörjning.

Vattenfall har samtidigt beslutat att stänga två reaktorer vid Ringhals kärnkraftverk på grund av bristande lönsamhet. Detta trots att det framkommit av interna dokument från 2016 att Ringhals 1 kan drivas vidare ända till 2036 med låga investeringar.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att Sverige ska ha en fossilfri elförsörjning som värnar bland annat Sydsveriges jobb och tillväxt?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1992 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)




Svar på fråga 2019/20:1992 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)
En fossilfri elproduktion som värnar Sydsveriges tillväxt

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att Sverige ska ha en fossilfri elförsörjning som värnar bland annat Sydsveriges jobb och tillväxt.

När det gäller Sydsverige tar Ann-Charlotte Hammar Johnsson dels upp elförsörjningen denna sommar, dels situationen i Skåne förra hösten. Inför sommaren har Affärsverket svenska kraftnät (Svenska kraftnät) vidtagit åtgärder för att kunna bibehålla driftsäkerheten vid en eventuell störning. Sannolikheten för att störningar inträffar i elsystemet är inte större än tidigare. Åtgärderna är föranledda av förlängda kärnkraftsrevisioner, underhåll av transmissionsnätet och vårens låga elpriser som gjort det olönsamt att producera kärnkraftsel under vissa perioder. Enligt Svenska kraftnät ligger driftsäkerheten med åtgärderna på jämförbar nivå med tidigare somrar. Jag har bjudit in kärnkraftsägarna och Svenska kraftnät för att diskutera den uppkomna situationen.

Tillgången till el i Sverige är god och situationen i Skåne förra hösten hörde samman med lokal nätkapacitetsbrist. Under 2019 nettoexporterade Sverige rekordmycket el med mycket låga utsläpp av koldioxid. Fram till i mitten av augusti i år har vi till och med nettoexporterat något mer el jämfört med motsvarande period förra året. Regeringen presenterade förra hösten tillsammans med energibranschen ett initiativ för bland annat ökade investeringar i elnäten. Åtgärderna som vidtogs innebar att den planerade utbyggnaden hos industrin i Skåne, exempelvis Pågens och Polykemis verksamheter, nu kan genomföras samt att nya kunder kan ansluta till elnätet.

Vi behöver nu utveckla elnäten på alla nivåer och använda dem effektivare i takt med den ökande elektrifieringen av samhället och en ökande andel vind- och solkraft. Svenska kraftnäts kraftfulla ökning av investeringar i transmissionsnätet kommer bidra till detta. Exempelvis kommer den nya elförbindelsen Sydvästlänken att förbättra situationen i Sydsverige. Genom att fortsätta undanröja hinder för efterfrågeflexibilitet och genom lokala och regionala flexibilitetsmarknader kan också befintliga elnät användas mer effektivt.

Då Ann-Charlotte Hammar Johnsson tar upp subventioner vill jag slutligen nämna att den förnybara elproduktionen, som byggts ut i Sverige som ett resultat av ett framgångsrikt marknadsbaserat stödsystem, nu har visat sig så pass konkurrenskraftig att regeringen nyligen kunnat presentera en lagrådsremiss med förslag på hur elcertifikatsystemet ska avslutas. Elcertifikatsystemet är det huvudsakliga styrmedlet för förnybar elproduktion.

Stockholm den 3 september 2020

Anders Ygeman

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.