Socialdepartementet
|
Barn-, äldre- och jämställdhetsministern
|
|
|
|
|
|
Till riksdagen
Svar på skriftlig fråga 2016/17:562 av Christina Örnebjär (L) En haverikommission mot Barnäktenskap
Christina Örnebjär har frågat mig om jag ämnar tillsätta en haverikommission med uppgiften att granska agerandet hos berörda myndigheter vid fall av barnäktenskap.
Att stärka skyddet mot barnäktenskap och att motverka de negativa konsekvenser barnäktenskap medför för barn är en synnerligen angelägen fråga. Jag har i flera sammanhang gett uttryck för min bestämda uppfattning att barnäktenskap innebär att barnets rättigheter enligt barnkonventionen åsidosätts. Det är oacceptabelt att barn, i de här fallen oftast flickor, inte får rätten till liv och utveckling, utbildning, skydd mot våld, exploatering och övergrepp tillgodosedd p.ga. att de har gifts bort eller lever under äktenskapliknade former.
Jag instämmer delvis i den problembeskrivning som föranleder den ställda frågan. Såsom har konstaterats av exempelvis Barnombudsmannen har det funnits brister när det gäller berörda myndigheters agerande och samverkan vid barnäktenskap i samband med barnets ansökan om uppehållstillstånd i Sverige. Det är angeläget att fördjupa kunskapen om barnäktenskap för att få till stånd ett bättre skydd och stöd för de barn som är eller påstås vara gifta.
Jag delar emellertid inte uppfattningen att tillsättandet av en haverikommission i det här läget är en ändamålsenlig lösning på problemet med barnäktenskap då regeringen tillsammans med de berörda myndigheterna redan har initierat flera åtgärder för att komma tillrätta med de problem som finns.
Under senare år har flera civilrättsliga och straffrättsliga lagändringar införts i syfte att stärka skyddet mot tvångsäktenskap och barnäktenskap i Sverige. En särskild utredare kommer få i uppdrag att utvärdera dessa lagändringar. Berörda myndigheter har skärpt rutinerna för att uppmärksamma barn som är gifta och socialtjänsten har fått ökat stöd för att kunna fullgöra sitt uppdrag. Detta arbete fortsätter, regeringen avser t.ex. att inrätta ett kunskapscentrum vid Socialstyrelsen för frågor om ensamkommande barn. Dessa åtgärder, tillsammans med andra, kommer bl.a. att bidra till förstärkt vägledning för olika aktörer i frågor om placering av asylsökande barn som uppger sig vara gifta
Jag vill framhålla att det vid berörda myndigheter pågår ett omfattande arbete med det övergripande syftet att skydda barn mot barnäktenskap. Det är viktigt att detta arbete nu får fortskrida utan dröjsmål. Det är på så sätt vi fördjupar kunskapen om förekomsten av barnäktenskap, hur barnäktenskap kan förhindras, och framförallt, hur vi kan säkerställa att de barn som är utsatta får det stöd de behöver.
Stockholm den 11 januari 2017
Åsa Regnér