En myndighet för civilt försvar

Skriftlig fråga 2019/20:340 av Jörgen Berglund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-07
Överlämnad
2019-11-08
Anmäld
2019-11-12
Svarsdatum
2019-11-20
Sista svarsdatum
2019-11-20
Besvarad
2019-11-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

I dag finns det inte någon myndighet på central nivå med tydligt mandat att stödja regeringen med att leda, inrikta och prioritera beredskapsåtgärderna inom det civila försvaret. För att regeringen ska kunna fokusera på de övergripande och nationellt viktiga besluten krävs relevanta, avvägda och sammanställda underlag från myndigheterna i det civila försvaret. Planering i fred samt utbildning och övning för de centrala myndigheterna måste hållas samman. Det är viktigt att samhällets samlade resurser kan överblickas och att prioriteringar kan göras mellan de olika verksamheterna inom det civila försvaret och mellan olika delar av landet.

För att åstadkomma detta konstaterar Försvarsberedningen i sin rapport Motståndskraft att det behövs en central myndighet för planering, ledning och samordning i det civila försvaret. Den myndigheten bör vara Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Nya instruktioner och mandat behöver beslutas av regeringen och i förekommande fall riksdagen. Det är därför viktig att nu också Regeringskansliet tar initiativ till att förändra, förtydliga och ge mandat till berörd myndighet, MSB, för att uppnå en ökad förmåga i civilförsvaret.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Har statsrådet gett nya instruktioner och mandat till MSB i syfte att förändra MSB så att MSB blir den myndighet som leder och samordnar det civila försvaret i enlighet med Försvarsberedningens rapport Motståndskraft?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:340 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)



Ju2019/03661/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:340 av Jörgen Berglund (M)
En myndighet för civilt försvar

Jörgen Berglund har frågat mig om jag gett nya instruktioner och mandat till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) i syfte att förändra MSB så att MSB blir den myndighet som leder och samordnar det civila försvaret i enlighet med Försvarsberedningens rapport Motståndskraft.

Sverige behöver en förbättrad förmåga att hantera situationer med höjd beredskap och då ytterst i krig. Det finns ett behov av tydligare ansvars- och ledningsförhållanden samt en stärkt samordning inom civilt försvar inom ramen för totalförsvaret. Därför har regeringen tillsatt utredningen Ansvar, ledning och samordning inom civilt försvar (Dir. 2018:79) som ska analysera och föreslå en struktur för ansvar, ledning och samordning inom civilt försvar på central, regional och lokal nivå. I utredningens uppdrag ingår bland annat att föreslå hur MSB:s roll att verka för samordning kan utvecklas. Utredningen har sin utgångspunkt i Försvarsberedningens rapport Motståndskraft – inriktningen av totalförsvaret och utformningen av det civila försvaret 2021–2025.

Enligt förordningen (2008:1002) med instruktion för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är MSB den myndighet som har ansvar för frågor om skydd mot olyckor, krisberedskap och civilt försvar, i den utsträckning inte någon annan myndighet har ansvaret. Myndighetens ansvar för bl.a. planering, samordning och utvärdering av det civila försvaret förtydligades genom ändring i MSB:s instruktion i oktober 2018.

Även bevakningsansvariga myndigheter har stor betydelse för arbetet med civilt försvar, vilket framgår bl.a. av förordningen (2015:1052) om krisberedskap och bevakningsansvariga myndigheters åtgärder vid höjd beredskap.

Stockholm den 20 november 2019

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.