Svar på fråga 2017/18:1557 av Christina Örnebjär (L) om en ny inriktning på narkotikapolitiken
Christina Örnebjär har frågat mig vilka åtgärder och/eller initiativ jag är beredd att ta mot bakgrund av Narkotikapolisföreningens önskemål om en ny inriktning på narkotikapolitiken.
Narkotikapolitiken bygger på en strategi där tillgångsbegränsning och efterfrågeminskning är likvärdiga beståndsdelar och fokuserar på förebyggande arbete, vård och behandling, sociala insatser samt insatser för att förbättra hälsan hos personer med riskbruk, skadligt bruk eller beroende. Det är viktigt att insatserna sker med lika tyngd i alla delar.
En samlad nationell strategi, ANDT-strategin under år 2016-2020, för alkohol, narkotika, dopning och tobak anger inriktningen för arbetet. Det övergripande målet för den svenska ANDT-politiken är ”Ett samhälle fritt från narkotika och dopning, minskade medicinska och sociala skador orsakade av alkohol och ett minskat tobaksbruk”.
Samordning mellan rättsvårdande myndigheter och socialtjänsten har stor betydelse för möjligheterna att komma till rätta med narkotikabruket i samhället, i synnerhet bland barn och unga. Socialstyrelsen har därför på regeringens uppdrag genomfört en pilotstudie om de insatser socialtjänsten ger för att erbjuda vård och behandling till barn och unga som lagförts för brott.
Regeringen har i proposition Ökad tillgänglighet till sprututbytesverksamheter i Sverige (prop. 2016/17:15) föreslagit åtgärder som syftar till att öka tillgången till sprututbyten. I propositionen föreslår regeringen att sprututbytesverksamheterna ska skötas av landstingen och att åldersgränsen sänks från 20 till 18 år. Propositionen är antagen av riksdagen. Socialstyrelsen har i uppdrag att följa upp verksamheterna.
Regeringen delar Christina Örnebjärs oro för den narkotikarelaterade dödligheten i Sverige. Regeringen gav i augusti 2016 Socialstyrelsen i uppdrag att i samverkan med Folkhälsomyndigheten föreslå en åtgärdsplan för ett nationellt utvecklingsarbete med särskild inriktning på att motverka narkotikarelaterad dödlighet.
Baserat på den föreslagna åtgärdsplanen har Socialstyrelsen fått flera olika uppdrag avseende insatser för att minska narkotikarelaterad dödlighet. Bland uppdragen kan nämnas att ta fram information om överdosrisker och säkrare användning riktad till personer som brukar narkotika, utveckla och ta fram kunskapsstöd om läkemedelsbehandling vid opiatberoende och lämna förslag till samverkansformer för huvudmännen. Uppdragen ska redovisas senast i december i år.
Regeringen har särskilt uppmärksammat WHO:s förslag att använda naloxon även utanför sjukvården och regeringen har givit Socialstyrelsen och Läkemedelsverket i uppdrag att underlätta för sådana möjligheter. Socialstyrelsen arbetar nu vidare med att ändra i föreskrifter för att fler ska få tillgång till naloxon i syfte att minska narkotikadödligheten.
Folkhälsomyndigheten har på regeringens uppdrag utrett förutsättningarna för ökad samverkan mellan berörda myndigheter och under våren lämnat flera förslag till fortsatt utveckling av samarbetsformer där även civilsamhället ingår.
Stockholm den 26 juli 2018
Annika Strandhäll