Svar på fråga 2018/19:313 av Nooshi Dadgostar (V)
En ökning av andelen avslag på ansökan om sjukpenning
Nooshi Dadgostar har frågat mig vad jag ämnar göra åt ökningen av andelen avslag på ansökan om sjukpenning efter sjukdag 180.
Sjukförsäkringen ska ge människor trygghet när livet tar en ny vändning. Den som blir sjuk ska kunna lita på en trygg försäkring och snabbt stöd tillbaka till bra hälsa och arbete. Man ska förstå vad som händer och hur man kommer tillbaka.
Samtidigt har vi de senaste åren sett att konsekvenserna av den nuvarande lagstiftningen kan innebära att människor inte får det stöd de behöver. Därför har regeringen tillsatt utredningen En trygg sjukförsäkring med människan i centrum (Dir. 2018:26).
Utredningen ska analysera tillämpningen av begreppet normalt förekommande arbete vid bedömningen av rätten till sjukpenning och se över om det är ändamålsenligt att ha särskilda skäl för att i vissa fall skjuta upp prövningen av arbetsförmågan mot ett på arbetsmarknaden normalt förekommande arbete. Uppdraget ska slutredovisas senast den 15 oktober 2019. Jag ser fram emot att ta emot den utredningen.
Det allra bästa är såklart att ingen ska behöva bli sjuk av sitt jobb, att all ohälsa som kan förebyggas också förebyggs. Där har arbetsgivarna en central roll. Under förra mandatperioden lovade arbetsmarknadens parter att arbeta för friskare arbetsplatser genom avsiktsförklaringar som de lämnade till regeringen. Det är ett arbete som regeringen följer noggrant och förväntar sig resultat utifrån.
Det är många olika aktörer, såsom arbetsgivaren, hälso- och sjukvården, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, som behöver bidra för att individen ska få ett gott stöd åter till hälsa och arbete. Regeringen har vidtagit flera åtgärder för att åstadkomma detta. Arbetsgivaren är sedan den 1 juli 2018 skyldig att inom 30 dagar ta fram en plan för återgång i arbete tillsammans med den anställde som är sjukskriven. Regeringen har gett Försäkringskassan i uppdrag att, inom ramen för sitt lagstadgade samordningsansvar, förstärka arbetet med att ge stöd till individen. Regeringen har gett Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen i uppdrag – ett nolltoleransuppdrag – att se till att övergången mellan myndigheterna fungerar. Regeringen har gett Försäkringskassan och Socialstyrelsen i uppdrag att förbättra samarbetet och dialogen mellan Försäkringskassan och hälso- och sjukvården när det gäller sjukskrivningsprocessen och läkarintygen.
Det faktum att det är flera aktörer som har ansvar för att ge individen stöd i sjukskrivningsprocessen innebär att det behövs dialog och samverkan mellan berörda aktörer. När detta brister är det ytterst individen som hamnar i kläm. För att trygga en välfungerande sjukskrivningsprocess har regeringen tillsatt en nationell samordnare som, med individens och samhällets bästa i fokus, ska främja samverkan mellan aktörerna i sjukskrivningsprocessen (Dir. 2018:27).
Stockholm den 6 mars 2019
Annika Strandhäll