En Öresundsmetro mellan Malmö och Köpenhamn

Skriftlig fråga 2020/21:1929 av Joakim Sandell (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-22
Överlämnad
2021-02-22
Anmäld
2021-02-23
Svarsdatum
2021-03-03
Sista svarsdatum
2021-03-03
Besvarad
2021-03-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Nyligen presenterade Trafikverket och danska Vejdirektoratet sina slutsatser om en ny fast förbindelse mellan Helsingborg och Helsingör. Förslaget till HH-förbindelse utgörs av en tunnel för vägtrafik och en tunnel för persontåg. Det råder ingen tvekan om att HH-förbindelsen skulle stärka arbetsmarknaden i nordvästra Skåne och på norra Själland samt underlätta vägtransporter mellan Sverige och Danmark.

Samtidigt finns det behov som en HH-förbindelse inte tillgodoser. Den ökar inte kapaciteten för godstågstrafik, något som behövs om Sverige ska nå de antagna klimatmålen. Dessutom behövs åtgärder för att skapa gynnsammare förutsättningar för framtida fjärr- och persontågstrafik över Öresund, den del av regionen där det bor flest invånare.

Ett förslag som hamnat i skymundan i debatten, men som har stora fördelar, är att bygga en tunnelbana mellan Malmö och Köpenhamn – en Öresundsmetro. En metro kan skapa mer plats för godståg och fjärrtåg på bron genom att avlasta förbindelsen från regional- och pendlingstrafik. Beräkningar visar att metron kan avlasta bron från drygt 50 procent av den framtida persontågstrafiken. Med en Öresundsmetro skulle restiden mellan centrala Malmö och centrala Köpenhamn halveras till cirka 20 minuter. Det skulle bli betydligt smidigare att resa från stora delar av Skåne, med tätare avgångar och hög punktlighet. Metron dockar också direkt in i Köpenhamns befintliga och planerade metrosystem, vilket minskar behovet av ytterligare kostsamma infrastrukturinvesteringar på den danska sidan.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att utreda frågan om en Öresundsmetro mellan Malmö och Köpenhamn som en lösning för att främja klimatsmarta godstågstransporter över Öresund?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1929 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

I2021/00626 Infrastrukturdepartementet Infrastrukturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:1929 av Joakim Sandell (S)
En Öresundsmetro mellan Malmö och Köpenhamn

Joakim Sandell har frågat mig om jag avser att utreda frågan om en Öresundsmetro mellan Malmö och Köpenhamn som en lösning för att främja klimatsmarta godstågstransporter över Öresund.

Gränsöverskridande transportinfrastruktur har en stor betydelse både för tillväxt och tillgänglighet i Sverige och Danmark. Det är viktigt att infrastrukturen gör det attraktivt att bo och arbeta över landsgränserna och gör det möjligt att på ett mer hållbart sätt resa och transportera varor mellan våra länder och vidare ut i Europa.

För att förbättra kunskapsläget om en fast förbindelse inför framtiden beslutade regeringen i samband med att den nuvarande nationella trafikslagsövergripande planen för transportinfrastrukturen för perioden 2018–2029 fastställdes att en strategisk analys om en sådan förbindelse skulle tas fram. Studien har genomförts av det svenska Trafikverket i samarbete med Danska Vejdirektoratet och Transportminesteriet. Slutrapporten har nyligen inkommit till Regeringskansliet.

Regeringen har inlett arbetet med att ta fram en ny nationell plan. Avsikten är att lägga en infrastrukturproposition till riksdagen under våren 2021. Efter riksdagsbeslut om ekonomiska ramar fortsätter arbetet med den så kallade åtgärdsplaneringen. Den innebär att de åtgärder som bör prioriteras in i den nationella planen identifieras. Beslut om ny nationell plan planeras till 2022.

Trafikverket har enligt sin instruktion ett ansvar för den långsiktiga infrastrukturplaneringen. Trafikverket identifierar eventuella brister i samarbete med andra samhällsaktörer. Jag förutsätter att Trafikverket arbetar kontinuerligt med att analysera hur infrastrukturen kan utvecklas, till exempel för att möta godstrafikens behov.

Stockholm den 3 mars 2021

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.