En världsvid deklaration mot terrormord

Skriftlig fråga 2006/07:1511 av Danielsson, Staffan (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-08-02
Anmäld
2007-08-16
Besvarad
2007-08-16
Svar anmält
2007-08-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 augusti

Fråga

2006/07:1511 En världsvid deklaration mot terrormord

av Staffan Danielsson (c)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Mycket i dagens värld går åt rätt håll: samarbete, tillväxt, utveckling.

Men samtidigt ökar en fruktansvärd terror med likgiltighet för oskyldiga människoliv. Med grumliga fundamentalistiska villfarelser utbildas människor i att med dynamit spränga så många oskyldiga som möjligt för att de ska dödas eller lemlästas. Med hemskans list närmar man sig eller lockar man till sig så många oskyldiga barn, kvinnor och män som möjligt innan bomben utlöses.

I Irak och Afghanistan kidnappas, halshuggs och mördas människor blint, respekten för människoliv och FN:s regelverk är ingen.

Just nu har en grupp vanliga människor från Sydkorea kidnappats och mördas en efter en.

Jag tycker att Sverige i FN bör ta initiativ till en världsvid deklaration som fördömer attacker på civilbefolkning enligt ovan, som fördömer angrepp och mördande av civila och som lyfter fram respekten för människors lika värde och de gränser detta sätter för stridshandlingar vid konflikter. Deklarationen bör vara riktad mot dem som organiserar, utbildar och vilseleder unga människor att utföra dessa fruktansvärda handlingar. Denna deklaration bör undertecknas av länder, kyrkor och organisationer världen över.

Är utrikesministern beredd att för Sveriges räkning ta initiativ i denna riktning i Förenta nationerna?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1511 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 16 augusti

Svar på fråga

2006/07:1511 En världsvid deklaration mot terrormord

Utrikesminister Carl Bildt

Staffan Danielsson har frågat mig om jag är beredd att ta initiativ till en världsvid deklaration som fördömer attacker mot civila.

Låt mig först instämma i fördömandet av de avskyvärda terroristhandlingar som hittills har orsakat en omfattande förlust av människoliv och förstörelse. Låt mig också understryka att kampen mot terrorismen endast kan föras genom ett starkare internationellt samarbete.

Redan i dag finns ett omfattande internationellt regelverk som syftar till att bekämpa terrorism samt skydda civila.

Ett stort antal konventioner och protokoll har utarbetats inom det internationella samfundet i kampen mot terrorismen. För närvarande förhandlas också en övergripande FN-konvention mot terrorism, som syftar till att fylla ut eventuella luckor i redan antagna terroristkonventioner. Sverige och EU avser att ge sitt starka stöd till dessa förhandlingar även fortsättningsvis. FN:s generalförsamling samt FN:s säkerhetsråd har också antagit ett antal resolutioner mot terrorism.

Inom den internationella humanitära rätten finns vidare särskilda regler som skyddar civila i väpnade konflikter och som innebär att övergrepp mot dessa är förbjudna.

Positiva steg har tagits under senare år för att förbättra efterlevnaden av de regler som på olika sätt skyddar civila, men fortfarande återstår mycket arbete. Förenta nationerna antog 2006 med konsensus en strategi mot terrorism som är handlingsinriktad och som tydligt fördömer terrorism i alla dess former. I strategin ingår en rad åtgärder för att förebygga terrorism. Ett intensivt internationellt arbete pågår nu för att genomföra strategin. Sverige bidrar aktivt till arbetet, bland annat genom direkt stöd till några FN-organ.

Europeiska unionen har sedan 2005 även en strategi mot terrorism samt en handlingsplan för att motverka radikalisering och rekrytering till terrorism. Arbetet med att genomföra dessa åtaganden pågår nu, inom EU och utanför unionens gränser. I linje med FN-strategin och EU:s arbete genomför Sverige en rad bilaterala projekt i Afrika och Sydostasien som syftar till att stärka rättsväsendens förmåga att bekämpa terrorism, inom ramen för folkrätten.

Mot bakgrund av detta är min uppfattning att det internationella samfundet inte är i behov av att initiera fler nya deklarationer eller juridiska instrument i dagsläget. Vad som i stället behövs är en förbättrad politisk vilja att slutföra pågående förhandlingar samt att se till att existerande regler verkligen följs.

Sammanfattningsvis är jag således inte beredd att i nuläget ta ett initiativ i den riktning som Staffan Danielsson föreslår.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.