Ett förbud mot omvändelseterapi

Skriftlig fråga 2021/22:665 av Arman Teimouri (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2021-12-17
Överlämnad
2021-12-17
Anmäld
2021-12-20
Sista svarsdatum
2022-01-03
Svarsdatum
2022-01-12
Besvarad
2022-01-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Ytterligare ett föregångsland har ställt sig bakom ett förbud mot omvändelseterapi. För drygt en vecka sedan blev det nämligen olagligt att praktisera terapiformen i Kanada. 

Omvändelseterapi är behandling som utgår från det falska antagandet att man kan ”botas” från den sexuella läggning eller könsidentitet man föds med. Det innefattar ofta påtryckningar och tvång för att personen inte längre ska identifiera sig som hbtq-person eller ge uttryck för den delen av sin identitet.

För den som utsätts innebär omvändelseterapi ofta stort psykiskt lidande. Därför fördöms företeelsen av WHO och erkända medicinska och psykologiska institutioner världen över. Trots att fler och fler länder nu förbjuder omvändelseterapi så har regeringen fortfarande inte tagit ställning, och svenska hbtq-ungdomar hotas att utsättas för den.

Liberalerna har drivit frågan gentemot regeringen, vilket bland annat ledde till att Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor fick ett uppdrag att kartlägga fenomenet omvändelseterapi.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser regeringen att likt Kanada och andra föregångsländer förbjuda omvändelseterapi?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:665 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)


Svar på fråga 2021/22:665 av Arman Teimouri (L)
Ett förbud mot omvändelseterapi

Arman Teimouri har frågat mig om regeringen, likt Kanada och andra föregångsländer, avser att förbjuda omvändelseterapi.

Ingen ska tvingas att genomgå omvändelseterapi. Det är brottsligt och kan bestraffas t.ex. som olaga tvång. Omvändelseterapi får inte heller förekomma inom hälso- och sjukvården. All behandling ska utgå från ett medicinskt behov. Eftersom t.ex. homosexualitet inte är en sjukdom är det varken något som ska eller får behandlas inom vården.

Som framgår av mitt svar på riksdagsfråga 2020/21:2349 av Arman Teimouri har regeringen gett Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) i uppdrag att kartlägga och sammanställa kunskap om s.k. omvändelseterapi riktad mot unga hbtq-personer. I uppdraget ingår även att i dialog med relevanta aktörer samla och redovisa en bild av unga hbtq-personers egna erfarenheter av företeelser som har uppfattats som omvändelseterapi.

Av den delredovisning av uppdraget som MUCF lämnade till regeringen i mars 2021 framgår att myndigheten har inlett ett omfattande arbete för att få en bild av hur utsattheten för omvändelseterapi ser ut i Sverige. Uppdraget ska slutredovisas den 1 mars 2022.

När regeringen fått in ett ordentligt underlag kan vi överväga behovet av ytterligare åtgärder.

Stockholm den 12 januari 2022

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.