Ett Sweden Office i Taiwan

Skriftlig fråga 2019/20:1835 av Kerstin Lundgren (C)

Kerstin Lundgren (C)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Sverige har många skäl att stärka kontakterna och stödet för Taiwans möjligheter att upprätthålla demokrati med respekt för mänskliga rättigheter och en väl fungerande rättsstat. Taiwan är ju en förebild för många människor, inte minst i den delen av världen.

Det som nu händer och hänt i Hongkong visar tydligt att hoten mot frihet, demokrati och en fungerande rättsstat är reella. Kinapolitiken som baserade sig på tilltron till att Peking fullt ut respekterade Hongkongs speciella status och styre visar sig nu vara en illusion, i vart fall så länge nuvarande politiska styre råder.

Sverige upprätthåller sedan länge vänskapliga relationer med Taiwan. I dag finns Sverige representerat tillsammans med svenskt näringsliv genom Business Sweden. De gör ett viktigt arbete med fokus framför allt på handel och investeringar.

I dag har dock länder som Australien men också Österrike och Belgien formerat ett bredare uppdrag inom ramen för ett Australian Office Taipei, Austrian Office Taipei, Belgian Office Taipei. För att i detta kritiska läge visa vikten av att värna, stärka och bredda relationerna med Taiwan borde Sverige följa deras exempel och öppna ett Sweden Office Taipei.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Är ministern beredd att agera, om möjligt tillsammans övriga i EU, för att nu öppna ett Sweden Office Taipei?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2020-07-17 Överlämnad: 2020-07-21 Besvarad: 2020-08-04 Sista svarsdatum: 2020-08-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga