EU-gemensamma åtgärder

Skriftlig fråga 2015/16:1521 av Johan Forssell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-08-19
Överlämnad
2016-08-19
Anmäld
2016-08-25
Svarsdatum
2016-09-05
Sista svarsdatum
2016-09-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Flyktingkrisen är inte över. Drivkraften för människor att ta sig till Europa kvarstår. Nu kommer rapporter om att dödsfallen på Medelhavet är fler än tidigare. Det är fler människor som har dött på Medelhavet hittills i år än under motsvarande period i fjol, enligt den senaste rapporten från International Organisation for Migration (IOM). 

EU har hittills haft mycket svårt att hantera flyktingsituationen. Det är dock förstås inte så att man kan ge upp.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

På vilket sätt driver ministern och regeringen, på EU-nivå, frågan om EU-gemensamma åtgärder för att förhindra att människor fortsätter att dö på Medelhavet?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1521 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2016/05876/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16: 1521 av Johan Forssell (M) EU-gemensamma åtgärder

Johan Forssell har frågat mig på vilket sätt jag och regeringen på EU-nivå driver frågan om EU-gemensamma åtgärder för att förhindra att människor fortsätter att dö på Medelhavet.

Situationen på Medelhavet har eskalerat under senare år, när människor i ökad utsträckning har begett sig över havet i jakt på trygghet och bättre förutsättningar. De lagliga vägarna till Europa för att kunna söka asyl är få.

Frågorna har den senaste tiden avhandlats vid en rad rådsmöten. Sverige har spelat en framträdande roll i sammanhanget och drivit på att EU ska ta ett samlat europeiskt ansvar för migrationssituationen. Vi har aktivt bidragit till att den nya Europeiska gräns- och kustbevakningsmyndigheten, som planeras att inrättas inom kort, tydligt värnar asylrätten och utökar EU:s kapacitet till gränskontrollinsatser som räddar liv. I dagsläget bidrar svenska Kustbevakningen vid Frontex gränskontroll och med sök- och räddningsinsatser på Medelhavet. Sedan juni 2015 har Kustbevakningen räddat mer än 9 800 människor från sjöovärdiga båtar och fartyg. Nyligen beslutade man att förlänga bidraget till den pågående operationen Poseidon, som fram t.o.m. nyår är stationerad på den grekiska ön Lesbos.

Det är prioriterat att få stopp på den hänsynslösa människosmugglingen för att förhindra att människor dör på Medelhavet. Sverige har länge drivit att kommissionen bör utreda och presentera realistiska alternativ för fler lagliga vägar för att söka asyl inom EU. Regeringen har tillsatt en särskild utredare som utifrån ett brett angreppssätt ska analysera förutsättningarna för att skapa lagliga vägar för att söka asyl i EU. Uppdraget, Dir 2016:8, ska redovisas senast den 31 december 2017. I juli presenterade kommissionen ett förordningsförslag om ett EU-gemensamt system för vidarebosättning. För svensk räkning kommer vi att stegvis öka den svenska vidarebosättningskvoten till 5 000 personer per år senast 2018, som ett resultat av den migrationspolitiska överenskommelsen mellan regeringen och Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Under våren 2016 har rådet också antagit rådsslutsatser i syfte att bekämpa människosmugglingen. Nu återstår ett digert arbete med att förhandla kommissionens förslag och genomföra dessa.

Jag och regeringen kommer att fortsätta att driva dessa frågor på EU-nivå.

Stockholm den 2 september 2016

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.