EU-mötet i Göteborg

Skriftlig fråga 2000/01:1431 av Enochson, Annelie (kd)

Enochson, Annelie (kd)

den 20 juni

Fråga 2000/01:1431

av Annelie Enochson (kd) till justitieminister Thomas Bodström om EU-mötet i Göteborg

Som göteborgare och politiker från Göteborg är det med sorg och förfäran som jag bevittnat vad som hänt i min stad under helgens toppmöte. Vår vackra stad har förvandlats till en barrikaderad stad där de flesta affärer i centrala staden varit stängda, skyltfönstren igenspikade och hundratals containrar varit utplacerade för att om möjligt hålla borta vandalerna och därmed förhindra ytterligare skadegörelse. Vanliga göteborgare har flytt de centrala delarna av staden och poliserna har kämpat en heroisk kamp emot ligister och marodörer.

Med facit i hand är det alltid lättare att säga vad som skulle kunna ha gjorts för att förhindra det inträffade. I det här fallet torde dock inte någon ens i sin vildaste fantasi ha trott att det som nu har inträffat verkligen skulle hända. Göteborg har emellertid fått uppleva några av sina värsta dygn och vi står nu med en våldtagen och ödelagd stad där värdet på den förstörda egendomen beräknas överstiga 100 miljoner kronor.

Avser justitieministern verka för att staten tar sitt ekonomiska ansvar och bidrar till att de som drabbats av skadegörelse i Göteborg under EU-toppmötet hålls ekonomiskt skadeslösa?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2001-06-20 Besvarad: 2001-07-19 Anmäld: 2001-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2001-07-19)