Europakorridorprojektet

Skriftlig fråga 1999/2000:1111 av Persson, Bertil (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-06-09
Besvarad
2000-06-20
Anmäld
2000-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 juni

Fråga 1999/2000:1111

av Bertil Persson (m) till näringsminister Björn Rosengren om Europakorridorprojektet

ABB lanserar för närvarande ett FIM-projekt (First in Market) för att få sina höghastighetståg introducerade i Sverige. Detta har nu kopplats till det tidigare Västsmåland-Helsingborgska Europakorridorprojektet. Härigenom har Europakorridorprojektet återfått ett oväntat intresse.

Om den uppflammande entusiasmen för höghastighetståg samtidigt skulle dra med sig en flytt av järnvägssträckningen söderut får detta omfattande konsekvenser. Sydöstra Sverige utarmas då på kollektivtrafik vilket drabbar främst Växjö, Kalmar, Karlskrona och Kristianstad. De flesta skåningar hänvisas till att ta lokaltåg till Köpenhamns hovedbangård för att nå Stockholmstågen, vilket definitivt manifesterar Skåne som Köpenhamns sovstadsområde. SJ:s intäkter för de fem milen längs Öresund överföres till DSB.

Är näringsministern beredd att vidta åtgärder så att de båda projekten analyseras separat, FIM-höghastighetstågen ur företagsekonomisk synpunkt och järnvägsflytten ur samhällsekonomisk?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1111 besvarad av

den 21 juni

Svar på fråga 1999/2000:1111 om Europakorridorprojektet

Näringsminister Björn Rosengren

Bertil Persson har frågat mig om jag är beredd att vidta åtgärder så att separata analyser genomförs för höghastighetståg och järnvägsflytt. Frågan ställs mot bakgrund av att Europakorridorprojektet och ABB samarbetar för att få till stånd en utredning om höghastighetsjärnvägar i södra Sverige.

Bertil Persson drar mycket långtgående slutsatser utifrån ABB:s och Europakorridorens initiativ. Jag ser dock ingen anledning till oro. Det övergripande målet för transportpolitiken är att säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet i hela landet. Förslag till förändringar av infrastrukturen analyseras utifrån hur de bidrar till de transportpolitiska målen. Vilka förändringar och frågor som analyseras beror på vad som bedöms vara realistiskt att genomföra med hänsyn till prioriteringar och möjliga resursinsatser.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.