EU:s vapenempargo mot Indonesine

Skriftlig fråga 1999/2000:447 av Näslund, Ingrid (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-01-17
Anmäld
2000-01-25
Besvarad
2000-01-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 januari

Fråga 1999/2000:447

av Ingrid Näslund (kd) till utrikesminister Anna Lindh om EU:s vapenembargo mot Indonesien

I september förra året införde EU ett vapenembargo mot Indonesien strax efter Australien och USA. Skälet var de svåra oroligheterna efter valet i Östtimor den 8 augusti, då milisen med hjälp av militären gick bärsärkargång mot civilbefolkningen. Vapenembargot är tidsbegränsat och beslut om eventuell förlängning ska fattas på ett ministerrådsmöte i EU den 17 januari.

Enligt min mening finns starka skäl för en sådan förlängning. Trots att Indonesien fått ny president och regering, har regeringen inte tillräcklig kontroll över militären. Ju längre bort från Jakarta, desto mer självsvåldigt reagerar militären. Nobelpristagaren José Ramos Horta menar att det är mycket viktigt att vapenembargot förlängs, tills den indonesiska militären ställs under demokratisk kontroll. Svåra oroligheter fortsätter dessutom i olika delar av Indonesien som Ambon, Västpapua och Ache.

Vilka åtgärder avser ministern vidta för att beslut ska kunna fattas om en förlängning av EU:s vapenembargo?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:447 besvarad av

den 27 januari

Svar på fråga 1999/2000:447 om EU:s vapenembargo mot Indonesien

Utrikesminister Anna Lindh

Ingrid Näslund har frågat vilka åtgärder jag avser vidta för att beslut ska kunna fattas om en förlängning av EU:s vapenembargo mot Indonesien.

Sverige har i EU förordat en fortsättning av det embargo som infördes den 16 september 1999. Skälet härtill är främst de senaste månadernas utveckling i Indonesien. Landet har många konflikthärdar, och militärens agerande där präglas av våldsamhet. Detta ger anledning till oro, och motiverar fortsatt restriktivitet på vapenexportområdet. Vi följer utvecklingen noga.

Det har också varit en positiv utveckling i Indonesien sedan septemberembargots införande. Östtimor är inte längre en del av Indonesien. Området är på väg mot sin självständighet. Indonesien har nu fått sin första demokratiskt legitima regering på över fyra årtionden, och den nya regeringen har markerat sin vilja att befästa demokratin och lösa landets konflikter med fredliga medel. Den utvecklingen bejakar jag naturligtvis.

Den 17 januari upphörde embargot att gälla. EU gjorde i stället en deklaration i vilken man uttrycker djup oro över utvecklingen i bl.a. Aceh och på Moluckerna samtidigt som man bekräftar stödet för ett starkt, enat och demokratiskt Indonesien. Likaså framhålls i deklarationen att unionen strikt kommer att tillämpa EU:s uppförandekod för vapenexport och nära följa utvecklingen i landet.

Jag vill också framhålla att varje beslut om svensk krigsmaterielexport fattas i enlighet med de svenska riktlinjerna för sådan export. I enlighet med dessa riktlinjer gäller i dag bedömningen att inga nya åtaganden görs avseende svensk export av krigsmateriel till Indonesien.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.