Extratjänster och företagsklimatet

Skriftlig fråga 2019/20:1813 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-07-13
Överlämnad
2020-07-15
Besvarad
2020-07-29
Sista svarsdatum
2020-07-29
Svarsdatum
2020-07-29
Anmäld
2020-08-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Regeringen fortsätter att använda miljarder till de hårt kritiserade extratjänsterna. Detta trots att Arbetsförmedlingen aviserade att lägga ned dem redan i januari 2019, och trots att resultatet har varit mycket blygsamt – endast 5 procent av deltagarna får ett riktigt jobb efter att åtgärden är avslutad, enligt riksdagens utredningstjänst.

Nu använder Malmö stad det statliga stödet för att konkurrera ut privata aktörer inom parkförvaltning – med coronapandemin som ursäkt. Detta trots att reglerna säger att extratjänsterna inte får konkurrera ut redan befintliga arbetstillfällen hos arbetsgivaren och att de inte får konkurrera med tjänster på en marknad. I ett pressmeddelande den 12 juni meddelade Malmö stad att de har beslutat att avbryta upphandlingen av entreprenörer för drift och underhåll av Malmös offentliga ytor. Arbetsuppgifterna ska ersättas med extratjänster.

Men detta bryter mot regelverket för extratjänster. Tjänsten får inte konkurrera ut redan befintliga jobb. På Arbetsförmedlingens hemsida står det följande om reglerna för en arbetsgivare att använda extratjänster: Extratjänster kan beviljas inom [] kommunala och statliga myndigheter under förutsättning att anställningen inte är inom verksamhet som erbjuder varor eller tjänster på en marknad. 

Det råder tveksamheter om Malmö stad följer detta. Enligt pressmeddelandet ska förvaltningen nu skötas av Malmö stads egen personal. Coronapandemin ska enligt pressmeddelandet vara anledningen till nyordningen. Företrädare för Malmö säger i en intervju att man inte ser några problem med att medarbetare i befintliga företag tappar jobbet och blir arbetslösa på grund av att Malmö nu tänker ersätta entreprenörer med statligt subventionerade extratjänster.

Ett sådant här agerande av en kommun riskerar att försämra företagsklimatet i Sverige och undantränga privata företags möjligheter att arbeta långsiktigt.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta på kort och lång sikt inom sitt ansvarsområde för att säkerställa att företagsklimatet i Sverige inte försämras på grund av att kommuner missbrukar systemet med extratjänster?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:1813 besvarad av Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S)




Svar på fråga 2019/20:1813 av Lars Beckman (M)
Extratjänster och företagsklimatet

Lars Beckman har frågat näringsministern vilka åtgärder ministern avser att vidta på kort och lång sikt inom sitt ansvarsområde för att säkerställa att företagsklimatet i Sverige inte försämras på grund av att kommuner missbrukar systemet med extratjänster. Arbetet i regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Extratjänster är ett särskilt anställningsstöd, vars syfte är att stimulera arbetsgivare att anställa personer som har svårt att få ett arbete och bidra till att stärka deras ställning på arbetsmarknaden. Särskilda anställningsstöd beslutas enligt förordningen (2018:42) om särskilt anställningsstöd. Särskilt anställningsstöd i form av extratjänst får beslutas för en anställning inom en kommunal myndighet, om arbetsuppgifterna inte utförs inom verksamhet där myndigheten erbjuder varor eller tjänster på en marknad. Det är Arbetsförmedlingen som prövar frågor om särskilt anställningsstöd, däribland frågor om extratjänster.

Som arbetsmarknadsminister kommenterar jag inte tillämpningen av regelverk eller myndigheters agerande i enskilda fall, det är en fråga för myndigheter och domstolar. Myndigheterna är fristående från regeringen och bedriver sin verksamhet självständigt. Myndighetens generaldirektör ansvarar för myndighetens verksamhet. I sin verksamhet ska myndigheten vara saklig och opartisk.

Stockholm den 28 juli 2020

Eva Nordmark

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.