Fiskodlingar i världsarvet Höga kusten

Skriftlig fråga 2013/14:773 av Eva Sonidsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2014-08-27
Överlämnad
2014-08-27
Besvarad
2014-09-17
Sista svarsdatum
2014-09-17
Anmäld
2014-09-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljöminister Lena Ek (C)

 

Höga kusten med sin unika och värdefulla kultur- och naturmiljö blev världsarv år 2000 och därmed en angelägenhet för hela mänskligheten att bevara.

Nu är detta världsarv i fara. Fiskodlingar i området är orsaken till övergödning av havet genom stora utsläpp av kväve och fosfor. Det leder till algblomning, som gör fiske och bad omöjligt. Slam och föroreningar har försämrat sikten i vattnet så att den är obefintlig, och slamlagren på stränderna är på sina håll flera decimeter tjocka.

Fiskodlingar har alltför stor påverkan på den känsliga miljön. Därför är det angeläget att miljökraven för dem skärps. Skyddet av världsarvet Höga kusten borde väga betydligt tyngre än de få arbetstillfällen som fiskodlingar ger, inte minst med tanke på att det är åländska företag som bedriver verksamheten.

Lokalt har kommunerna satsat betydande medel för att utveckla skärgården. Förhoppningen är att jobb ska växa fram inom turistnäringen och att fler ska kunna att njuta av denna unika natur. Fiskodlingar spolierar gjorda investeringar i Höga kusten. Det förlorar både jobb och miljö på.

Jag har följande fråga: Avser miljöminister Lena Ek att skärpa regelverket för fiskodlingar i syfte att minska deras miljöpåverkan?

Svar på skriftlig fråga 2013/14:773 besvarad av Lena Ek (C), miljöminister

Dnr

M2014/1885/Nm

Miljödepartementet

Miljöministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2013/14:773 av Eva Sonidsson (S) Fiskodlingar i världsarvet Höga kusten

Eva Sonidsson har frågat mig om jag avser att skärpa regelverket för fisk-odlingar i syfte att minska deras miljöpåverkan.

Liknande frågor, även då i anslutning till Höga Kusten-området, togs upp av Sonidsson i en interpellation den 5 november 2013.

Övergödning är ett allvarligt problem och att motverka denna är högt prioriterat av regeringen. Regeringens inriktning är att alla sektorer be-höver bidra till att reducera utsläppen av fosfor och kväve inom ramen för en hållbar utveckling.

Alla verksamheter, även fiskodling, måste kunna visa att kraven som lag-stiftningen ställer på verksamheten uppfylls. De miljömässiga förutsätt-ningarna för att få bedriva fiskodling regleras i miljöbalken. En fiskodling är antingen anmälnings- eller tillståndspliktig. Den prövning som sker inom ramen för dessa båda förfaranden syftar till att säkerställa att verk-samheten bedrivs med stöd av sådan teknik och på sådant sätt att dess miljöpåverkan minimeras. Miljöbalkens regler ger även utrymme för att inte tillåta sådan verksamhet som, trots vidtagande av försiktighetsmått, kan ge upphov till skada eller olägenhet av väsentlig betydelse.

Jag förutsätter att de prövningar som görs, vare sig det gäller åländska eller svenska företag, sker på det sätt som regelverket föreskriver och har i dagsläget ingen avsikt att skärpa regelverket.

Stockholm den 10 september 2014

Lena Ek

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.