Fler kvinnliga professorer

Skriftlig fråga 2006/07:677 av Damberg, Mikael (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-02-21
Anmäld
2007-02-21
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2007-03-05
Svar anmält
2007-03-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 februari

Fråga

2006/07:677 Fler kvinnliga professorer

av Mikael Damberg (s)

till utbildningsminister Lars Leijonborg (fp)

Chansen att bli professor är dubbelt så stor för män som för kvinnor. Ändå har kvinnliga studenter varit i majoritet i grundutbildningen sedan 1977 och vid forskarutbildningen är könsfördelningen bland nybörjarna i stort sett jämn. Detta är en av slutsatserna i Högskoleverkets senaste skrivelse till regeringen. I Högskoleverkets rapport Forskarutbildning och karriär – betydelsen av kön och socialt ursprung (2006:2 R) konstaterades vidare att det finns behov av särskilda åtgärder för att åstadkomma en jämn könsfördelning i professorskåren. Det är angeläget inte minst för att Sverige på ett effektivt sätt ska kunna dra nytta av kompetens som annars riskerar att gå förlorad. Den tidigare socialdemokratiska regeringen startade ett arbete med att sätta upp rekryteringsmål avseende hur stor andel av de nyrekryterade professorerna som ska vara kvinnor. De senaste antagningssiffrorna för läsåret 2005/06 visar att 57 procent av nybörjarna var kvinnor medan 43 procent var män. Även i forskarutbildningen har andelen kvinnor ökat och de senaste åren har i stort sett lika många kvinnor som män påbörjat en forskarutbildning. Trots detta är andelen kvinnor bland landets professorer inte större än 17 procent. Det är tydligt att en jämn könsfördelning i basen inte automatiskt leder till fler kvinnor på höga akademiska positioner.

När rekryteringsmålen nu ska följas upp för tredje gången och Högskoleverkets skrivelse visar att alla lärosäten inte tar denna fråga på lika stort allvar är min fråga till utbildningsministern:

Vilka konkreta åtgärder avser ministern att vidta för att åstadkomma en reell förändring av den ojämna könsfördelningen bland professorer?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:677 besvarad av Utbildningsminister Lars Leijonborg

den 5 mars

Svar på fråga

2006/07:677 Fler kvinnliga professorer

Utbildningsminister Lars Leijonborg

Mikael Damberg har frågat mig vilka konkreta åtgärder jag avser att vidta för att åstadkomma en reell förändring av den ojämna könsfördelningen bland professorer.

Jämställdhet inom högskolan är både en fråga om kvalitet i verksamheten och om mänskliga rättigheter. Jag vill poängtera att kvinnor och män ska ha samma både formella och reella möjligheter att göra sig gällande i den akademiska världen och därför måste all form av könsdiskriminering motverkas. Dagens mycket ojämna könsfördelning bland professorer är djupt bekymmersam och alla parter måste bidra till att åstadkomma en förändring till det bättre.

Utöver generella mål om jämställdhet med relaterade återrapporteringskrav ska lärosätena uppfylla de uppställda rekryteringsmålen. Rekryteringsmålen om en lägsta andel kvinnor bland nyanställda professorer för universiteten och för högskolor med eget vetenskapsområde innebär ett krav på ökad andel kvinnor bland anställda professorer. Beroende på vilken typ av utbildningar som ges vid lärosätet varierar målet 2005–2008 mellan 15 och 36 procent. Totalt anställdes 319 nya professorer under 2005. Av dessa var 25 procent kvinnor. För övriga högskolor har regeringen angett att högskolan vid anställning av professorer och lektorer ska sträva efter att andelen kvinnor ska ligga inom intervallet 40–60 procent eller närma sig detta intervall. Totalt anställde dessa högskolor 25 professorer och 85 lektorer. Av dessa 110 anställda var 48 procent kvinnor. Utvecklingen av målen, liksom högskolornas jämställdhetsarbete i stort, följs noga och uppmärksammas vid de årliga resultatdialogerna med lärosätena.

Jämställdheten inom högskolan påverkas i hög grad av befattningsstrukturen. Inom uppdraget (dir. 2006:48) att göra en översyn av rådande befattningsstruktur vid universitet och högskolor ska Befattningsutredningen (U 2006:08) undersöka förutsättningarna och föreslå förbättringar för att uppnå en fungerande och sammanhållen meriterings- och karriärväg för kvinnor och män. Utredaren ska i sina förslag beakta regeringens ambition att öka jämställdheten mellan kvinnor och män.

Ett stort ansvar för att nå rekryteringsmålen och främja jämställdheten ligger således på universitet och högskolor. De ska på kort och lång sikt vidta åtgärder för att öka andelen kvinnliga professorer. Detta är ett arbete som jag noga följer.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.