Fler platser på kvinnojourerna

Skriftlig fråga 2011/12:664 av Olofsson, Eva (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2012-06-18
Inlämnad
2012-06-18
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2012-07-11
Svar anmält
2012-08-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 18 juni

Fråga

2011/12:664 Fler platser på kvinnojourerna

av Eva Olofsson (V)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

Enligt preliminär statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) anmäldes 2011 30 660 misshandelsbrott mot kvinnor över 15 år. I en majoritet av anmälningarna var det en man i en nära relation till kvinnan som angavs som gärningsman. Under samma period anmäldes 4 060 våldtäkter. Såväl de anmälda misshandelsbrotten som våldtäkterna har ökat kraftigt den senaste tioårsperioden.

Under 2000-talet har dessutom 195 kvinnor dödats av sin man eller ex-man.

Trots att problemet ökar med våld mot kvinnor blir det allt svårare för dem som drabbas att få plats på ett skyddat boende. Statistik från Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) visar att antalet kvinnor som avvisats ökade med 33 procent mellan 2010 och 2011.

För att fler kvinnor ska kunna erbjudas skyddat boende behövs mer resurser, och finansieringen måste bli permanent. Vänsterpartiet avsätter 200 miljoner kronor per år i statligt grundstöd till kvinnojourerna i vårt förslag till budget. Det ska ge en trygg ekonomisk grund som möjliggör för kvinnojourerna att planera långsiktigt och fokusera på själva verksamheten. I sitt jultal 2011 lovade statsminister Fredrik Reinfeldt att resurserna till kvinnojourerna skulle öka, men detta löfte har ännu inte realiserats.

Jag vill därför fråga statsrådet Maria Larsson:

Vad avser statsrådet att göra för att det ska finnas tillräckligt med platser på kvinnojourerna för de kvinnor som behöver skydd?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:664 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 11 juli

Svar på fråga

2011/12:664 Fler platser på kvinnojourerna

Statsrådet Maria Larsson

Eva Olofsson har frågat mig vad jag avser att göra för att det ska finnas tillräckligt med platser på kvinnojourerna för de kvinnor som behöver skydd.

Att personer utsätts för våld och hot är ett problem för samhället och det är en målsättning för regeringen att alla ska kunna leva i trygghet och säkerhet. Regeringen har vidtagit ett stort antal åtgärder för att förbättra situationen för brottsoffer. Särskilda insatser har vidtagits för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, bland annat genom att avsätta särskilda medel till ideella organisationer som arbetar för att motverka våld mot kvinnor.

Det är kommunen som har det yttersta ansvaret för att brottsoffer får det skydd och stöd de är i behov av, till exempel skyddat boende. I vissa fall driver kommunen ett eget skyddat boende men många gånger är det en ideell förening, vanligtvis en kvinnojour eller en privat aktör, som driver det skyddade boendet. Även om det är en kvinnojour som utför en insats är det socialnämnden som ansvarar för att den håller god kvalitet och följs upp.

Eftersom det i dag saknas en nationell överblick av antalet platser vid skyddade boenden har regeringen gett Socialstyrelsen i uppdrag att göra en samlad analys av insatsen skyddat boende för hotade personer. I uppdraget ingår att definiera begreppet skyddat boende samt att genomföra en kartläggning av omfattningen och kvaliteten av skyddade boenden. Vidare ska ett förslag tas fram till modell för hur insatsen kan kvalitetsutvecklas, följas upp och utvärderas kontinuerligt på nationell nivå. Uppdraget omfattar samtliga relevanta verksamheter, såväl kommunala, ideella som privata, som vänder sig till alla typer av brottsoffer. Uppdraget löper under perioden 2011–2013 och ska slutredovisas den 15 april 2013.

Vi hoppas på att få en bättre överblick av hur situationen ser ut när det gäller skyddade boenden i Sverige och på så sätt löpande kunna utveckla den verksamhet som bedrivs för att ge skydd och stöd för hotade och våldsutsatta personer.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.