Flykten från A-kassan

Skriftlig fråga 2013/14:779 av Anders Karlsson (S)

Anders Karlsson (S)

till Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M)

 

ASO- A-kassornas samorganisation berättade i ett pressmeddelande den 30 juni att A-kassan ger allt sämre ekonomisk trygghet. I dag är ersättningen för arbetslösa högst 14 960 kronor per månad före skatt, samma nivå som 2002, när den dåvarande socialdemokratiska regeringen såg till att höja taket i arbetslöshetsförsäkringen. Enligt SO:s senaste undersökning upplever a-kassornas medlemmar att maxersättningen i arbetslöshetsförsäkringen erbjuder en allt sämre ekonomisk trygghet. Nöjd-kundindexvärdet har sjunkit från 62 i 2008 års mätning till 33 i årets mätning. 29 procent säger också att de måste låna pengar på grund av sin arbetslöshet.

Vid förra årsskiftet sänktes A-kasseavgiften med flera hundralappar i månaden för flera förbund. Återströmningen av antalet medlemmar har dock bara blivit marginellt. Sedan årsskiftet har 15 000 fler anslutit sig till en a-kassa, enligt Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF). Det kan jämföras med den halva miljon som lämnat tidigare. Med tanke på att arbetskraften vuxit ytterligare så har andelen som är med i en A-kassa snarast sjunkit eller legat helt still senaste halvåret. Huvudskälet är att villkoren för att få a-kassa är lika dåliga eller till och med har försämrats sedan 2007.

Även regeringen borde vara missnöjd. Flera av de borgerliga partierna har talat om att göra försäkringen obligatorisk för att få fler försäkrade mot arbetslöshet. Något offentligt mål om antalet fler medlemmar vid avgiftssänkningen sattes inte upp. Men ett räkneexempel i den senaste budgetpropositionen gav en fingervisning om förhoppningarna. Där angavs 200 000 fler medlemmar.

Vilka initiativ vill ministern ta utifrån de uppgifter A-kassornas samorganisation och inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen lämnat?

Frågan är besvarad

Händelser

statustext: Frågan är besvarad Inlämnad: 2014-09-01 Överlämnad: 2014-09-02 Besvarad: 2014-09-16 Sista svarsdatum: 2014-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga