flyktingar och aboriginer i Australien

Skriftlig fråga 1999/2000:1398 av Artin, Murad (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-09-01
Anmäld
2000-09-19
Besvarad
2000-09-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 september

Fråga 1999/2000:1398

av Murad Artin (v) till statsrådet Maj-Inger Klingvall om flyktingar och aboriginer i Australien

Allt i Australien handlar inte bara om förberedelser för olympiaden. Det har i pressen avslöjats hur flyktingar i Australien behandlas. De placeras under lång tid i läger långt från bebyggda områden. Följaktligen handlar det knappast om flyktingläger utan snarare fångläger. Det är inte undra på att flyktingarna/fångarna revolterat mot behandlingen. Deras revolt har bemötts med våld och flera flyktingar/fångar har skadats allvarligt. Detta har mött kritik från MR-grupper världen över.

Detsamma gäller MR-gruppernas kritik av de australiska myndigheternas behandling av landets urbefolkning, aboriginerna. Den australiska regeringen har bemött kritiken med förakt för såväl MR-grupperna som FN och förvägrar FN att besöka lägren. Ett uppträdande som man inte förväntar sig av land som betraktar sig självt och av andra som demokratiskt. Den australiska oppositionen liksom Amnesty international har protesterat mot den australiska regeringens minst sagt häpnadsväckande inställning och politiska praktik.

Följaktligen vill jag fråga statsrådet:

Vad avser statsrådet göra för att förmå de australiska myndigheterna att tillåta FN att besöka och undersöka förhållandena bland flyktingarna och aboriginerna i Australien?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1398 besvarad av

den 21 september

Svar på fråga 1999/2000:1398 om flyktingar och aboriginer i Australien

Utrikesminister Anna Lindh

Murad Artin har frågat statsrådet Klingvall vad hon avser göra för att förmå de australiska myndigheterna att tillåta FN att besöka och undersöka förhållandena bland flyktingar och aboriginer i Australien. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

FN:s internationella konventioner om mänskliga rättigheter och dess övervakningskommittéer är av grundläggande betydelse för att värna om de mänskliga rättigheterna. Alla stater som anslutit sig till konventionerna har förbundit sig att samarbeta med dess kommittéer.

Den fråga Murad Artin reser hänger samman med att Australien nyligen gjort en översyn av sitt samarbete med konventionskommittéerna och andra till FN knutna forum för mänskliga rättigheter. Detta har bl.a. gjorts mot bakgrund av den kritik som rests mot Australien i kommittéerna om behandling av t.ex. aboriginer. Översynen har lett till en mer restriktiv australisk hållning till samarbetet med konventionskommittéerna. Detta har väckt kritik både i Australien och internationellt.

Australien är känt som ett framstående land i arbetet för de mänskliga rättigheterna. Det borde ligga i den australiska regeringens intresse att visa fortsatt beredvillighet och öppenhet mot de kommittéer vars uppgift är att övervaka de olika konventionernas efterlevnad inom området mänskliga rättigheter. Konventionernas styrka är deras universella karaktär och att övervakningen av de mänskliga rättigheternas efterlevnad sker oberoende av ett lands styrelseskick.

Regeringen diskuterar nu med övriga EU-länder hur man kan förmå den australiska regeringen att även i fortsättningen konstruktivt samarbeta med FN:s kommittéer för de mänskliga rättigheterna.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.