Flyktingspionage

Skriftlig fråga 2017/18:1390 av Johan Forssell (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-05-31
Överlämnad
2018-05-31
Anmäld
2018-06-01
Svarsdatum
2018-06-13
Sista svarsdatum
2018-06-13
Besvarad
2018-06-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

SVT Nyheter uppmärksammade nyligen att Arbetsförmedlingens webbtjänst Jobskills, där arbetsgivare kunde söka information om nyanlända, kunde utnyttjas vid flyktingspionage. Det var nämligen möjligt att registrera ett aktiebolag och sedan få tillgång till systemet. Det var något som potentiellt skulle ha kunnat användas av aktörer som vill bedriva spionage mot sina landsmän. Arbetsförmedlingen har nu agerat och stängt ned webbtjänsten.

Det har tidigare förekommit uppgifter om att flyktingspionage är ett återkommande problem i Sverige. År 2017 framkom det att Migrationsverket hade anställt regimtrogna tolkar för förhör med eritreanska flyktingar, och det har även förekommit uppgifter om att andra stater har bedrivit spionage bland sina exilmedborgare i Sverige.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Kan statsrådet redogöra för vilka åtgärder regeringen vidtar för att motverka flyktingspionage i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1390 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)



Ju2018/03201

/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1390 av Johan Forssell (M)
Flyktingspionage

Johan Forssell har frågat migrationsministern och biträdande justitieministern vilka åtgärder regeringen vidtar för att motverka flyktingspionage i Sverige. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Människor som flytt sitt hemland och som fått en fristad i Sverige ska kunna utöva sina grundläggande fri- och rättigheter på precis samma villkor som alla andra människor som bor och lever här. Regeringen fördömer naturligtvis främmande makters försök att tysta ner eller trakassera meningsmotståndare som står under vårt lands beskydd.

Riksdagen har nyligen beslutat, i enlighet med regeringens förslag (bet. 2017/18:SkU19, rskr. 2017/18:317), om lagändringar som innebär ett förstärkt skydd av personuppgifter som hör till hotade och förföljda personer. Lagändringarna träder i kraft den 1 januari 2019.

Det är Säkerhetspolisen som har till uppgift att bekämpa flyktingspionage i Sverige. Insatser för att förebygga, förhindra och upptäcka flyktingspionage är en viktig verksamhet för myndigheten. Om Säkerhetspolisen konstaterar att personer med diplomatisk status bedriver sådan verksamhet kan myndigheten hos regeringen begära att personen förklaras Persona non grata, dvs. icke önskvärd i vårt land. Om en enskild utan diplomatisk status ägnar sig åt flyktingspionage är det Säkerhetspolisens uppgift att utreda eventuell brottslighet och verka för att personen i fråga lagförs. Ett exempel på detta är den man som Säkerhetspolisen grep för drygt ett år sedan, misstänkt för att ha bedrivit flyktingspionage mot personer i Sverige, och som åtalades i april i år för grov olovlig underrättelseverksamhet mot person.

Jag följer Säkerhetspolisens arbete noga på detta område och vet att myndigheten arbetar aktivt med frågan.

Stockholm den 12 juni 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.