FN:s resolution 1820

Skriftlig fråga 2007/08:1513 av Hägg, Carina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-07-29
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2008-08-14
Besvarad
2008-08-19
Svar anmält
2008-08-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 juli

Fråga

2007/08:1513 FN:s resolution 1820

av Carina Hägg (s)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Nuvarande handlingsplan för FN:s resolution 1325 om kvinnor i konfliktsituationer sträcker sig mellan åren 2006 och 2008. En förnyad handlingsplan med konkreta åtgärder har avvisats av regeringen.

Men nu har resolution 1325 fått en "syster" i resolution 1820 som kan förändra regeringens hållning. FN:s säkerhetsråd antog den 19 juni resolutionen som fördömer sexualiserat våld i väpnade konflikter. Vikten av att amnesti inte beviljas för sexualiserat våld i fredsförhandlingar betonas, liksom att förövaren måste ställas inför rätta. Synen på våldtäkt som vapen i krig och konflikter slogs fast i Romstadgan från 2002. Rwandatribunalen, ICTR, var första domstolen att slå fast att systematiska våldtäkter kan vara en del av folkmord.

Massvåldtäkt är att betrakta som ett hot mot internationell fred och säkerhet och bör därför ingå i säkerhetspolitiska analyser. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon är ansvarig för att utarbeta en handlingsplan, där Sverige bör inta en aktiv roll. Utöver att Sverige har ett ansvar för arbetet i FN, har utrikesminister Carl Bildt att hävda att resolutionen 1820 förs in i arbetet med den europeiska säkerhetsstrategin liksom ansvaret för att den ska ingå i den nationella säkerhetspolitiska analysen och alla relevanta ställningstaganden.  

Min fråga till utrikesminister Carl Bildt är vilka åtgärder han har vidtagit med anledning av resolution 1820.

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1513 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 19 augusti

Svar på fråga

2007/08:1513 FN:s resolution 1820

Utrikesminister Carl Bildt

Carina Hägg har frågat mig vilka åtgärder jag har vidtagit med anledning av FN:s säkerhetsresolution 1820 om sexuellt våld i väpnade konflikter.

Regeringen välkomnar att FN:s säkerhetsråd den 19 juni i år enhälligt antog resolution 1820. Det är ett genombrott att säkerhetsrådet tog upp frågan om sexuellt våld. Sverige var medförslagsställare till resolutionen. Ett nordiskt anförande hölls också i säkerhetsrådet i samband med den tematiska debatten om sexuellt våld i väpnade konflikter.

Bekämpning av alla former av könsrelaterat våld, med fokus på det sexuella våldet, har hög prioritet i regeringens freds- och säkerhetspolitiska arbete liksom i utvecklingssamarbetet, den bredare utvecklingspolitiken och arbetet med att stärka respekten för de mänskliga rättigheterna och humanitärrätten. Sexuellt våld mot civila, oavsett om det handlar om män, pojkar, kvinnor eller flickor, utgör ett hot mot liv och hälsa och ett påtagligt och allvarligt hinder för säkerhet och utveckling. Därtill är våldtäkter och annat sexuellt våld en bidragande orsak till spridningen av hivinfektion i konfliktsituationer.

Implementeringen av resolution 1820 är ett viktigt steg i att generellt stärka skyddet för civila i väpnade konflikter. Dessutom är tillämpningen av såväl resolution 1325, om kvinnor, fred och säkerhet, som 1820 fundamentala byggstenar för att långsiktigt stärka kvinnors och flickors roll i samhället och i förlängningen för hållbar fred och stabilitet. Genomförandet av reformer som stärker kvinnors ställning och främjar kvinnors rätt och möjligheter att till fullo åtnjuta de mänskliga rättigheterna är både ett mål i sig och ett sätt att nå målsättningarna för säkerhets‑, utvecklings‑, försvars- och jämställdhetspolitiken. Resolution 1820 stärker även arbetet för att uppnå millenniemålen.

Under hösten avser regeringen att påbörja en översyn av den nationella handlingsplanen för 1325. I detta arbete kommer det givetvis att vara viktig att även beakta resolution 1820.

Resolution 1325 är en central fråga i flera av samarbetsstrategierna för biståndet, i synnerhet i konflikt- och postkonfliktländer, så kallade kategori-2-länder. Fortsatt kommer fokus också att ligga på tillämpningen av resolution 1820.

Sida anordnar den 12 september i år ett internationellt seminarium om bekämpning av könsrelaterat våld med fokus på sexuellt våld i konflikt. DRK:s jämställdhetsminister kommer då till exempel att tala om arbetet med könsrelaterat våld, såväl lokalt som regionalt, samt om situationen i östra Kongo.

Sverige driver även frågan om könsrelaterat våld i konflikt på bred front inom ramen för såväl FN-systemet, bilateralt som inom EU, OSSE och Nato.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.