Till innehåll på sidan

Föräldrabalkens tillämpning vid vårdnadsmål

Skriftlig fråga 2020/21:2731 av Mikael Eskilandersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-04-30
Överlämnad
2021-05-03
Anmäld
2021-05-04
Svarsdatum
2021-05-12
Sista svarsdatum
2021-05-12
Besvarad
2021-05-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

I tidskriften Dagens juridik den 27 april 2021 tas upp att det i föräldrabalken finns hinder för barnets bästa, gällande tillämpning ifråga om vårdnadsmål.

Föräldrabalken kan enligt jurister missförstås, eftersom det på olika ställen i lagtexten anges att man vid bedömningen ska ”fästa avseende särskilt vid” vissa angivna omständigheter (6 kap. 2 a och 5 §§ föräldrabalken). Man riskerar då att läsa in i dessa bestämmelser att de skulle begränsa barnets rättigheter. Där framgår också att detta strider mot de utökade regler för barns rätt som skapats.

Enligt en rapport från Unicef där 462 mål undersökts har man inte kunnat identifiera någon konkret prövning av barnets bästa då vårdnadsmål varit aktuella. Det är anmärkningsvärt eftersom regeringen i många fall påpekar vikten av barnens rätt och har vidtagit åtgärder som ska syfta till prioriteringar av barns rättigheter. Av den anledningen uppstår frågan om åtgärderna är tillräckliga eller om rätt åtgärder valts.

Det framstår alltså som att föräldrabalken blir allt svårare att tillämpa, inte minst i fall där det gäller barnrätt.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att säkerställa att föräldrabalken kan användas utan att missförstås, i fall där det gäller barnrätt, exempelvis i vårdnadsmål?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2731 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Ju2021/01810 Justitiedepartementet Justitie- och migrationsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2731 av Mikael Eskilandersson (SD)
Föräldrabalkens tillämpning vid vårdnadsmål

Mikael Eskilandersson har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att säkerställa att föräldrabalken kan användas utan att missförstås, i fall där det gäller barnrätt, exempelvis i vårdnadsmål.

Principen om barnets bästa kommer – utöver i föräldrabalken – till uttryck i FN:s konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen) och i den s.k. EU-stadgan. Vid tillämpningen av principen om barnets bästa måste även barnets rätt att uttrycka sina åsikter beaktas och i beslutet motiveras på vilket sätt hänsyn tagits till barnets bästa. Barnkonventionen gäller sedan den 1 januari 2020 som lag i Sverige.

Att värna om barnen är en mycket viktig fråga för regeringen. Det är angeläget att reglerna i föräldrabalken är utformade för att säkerställa att principen om barnets bästa är tillämpbar – och tillämpas – i praktiken. Regeringen har därför nyligen överlämnat propositionen Ett stärkt barnrättsperspektiv i vårdnadstvister till riksdagen. Propositionen rymmer flera förslag som syftar till att ytterligare anpassa föräldrabalken till barnkonventionen. Det föreslås bland annat att betydelsen av barnets bästa när det gäller frågor om vårdnad, boende och umgänge förtydligas och att barnets förutsättningar för delaktighet i ett förfarande om vårdnad, boende eller umgänge förbättras.

Att det i lagtexten anges att det vid bedömningen av vad som är bäst för barnet ska fästas särskilt avseende vid risken för att ett barn far illa och vid barnets behov av kontakt med båda föräldrarna – båda viktiga principer också enligt barnkonventionen – är ett uttryck för vad lagstiftaren särskilt velat fästa uppmärksamheten på. Dessa omständigheter behöver inte i det enskilda fallet betyda mer än andra viktiga förhållanden som rör barnets fysiska och psykiska välbefinnande och utveckling. Vid bedömningen av vad som är bäst för barnet finns god ledning att hämta från andra bestämmelser i föräldrabalken, från barnkonventionen och från de allmänna kommentarer som FN:s kommitté för barnets rättigheter tagit fram.

Stockholm den 12 maj 2021

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.