Till innehåll på sidan

Förbättrade möjligheter för reservofficerare

Skriftlig fråga 2020/21:275 av Jörgen Berglund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-10-22
Överlämnad
2020-10-22
Anmäld
2020-10-23
Svarsdatum
2020-11-04
Sista svarsdatum
2020-11-04
Besvarad
2020-11-04

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

I den nyligen överlämnade totalförsvarspropositionen för 2021–2025 på 181 sidor finns det väldigt lite, om ens något, skrivet om reservofficerare och hur möjligheterna ska bli bättre för dem att kunna tjänstgöra. Regeringen konstaterar kort att Försvarsmakten har mandat att utforma reservofficersförsörjningen. Det måste sägas vara en sanning med stor portion modifikation. Det är regeringens uppgift att lägga fram lagförslag om så behövs i detta fall för att förbättra möjligheterna för reservofficerare att tjänstgöra. Det finns i dag flera saker som i lag och förordning skulle behöva ändras för att skapa bättre förutsättningar för reservofficerare att kunna tjänstgöra. Reservofficerarna är en viktig grundbult i försvaret av Sverige.

För att underlätta och stärka reservofficerens möjligheter till tjänstgöring bör reservofficerare få laglig rätt att få tjänstledighet för tjänstgöring i Försvarsmakten precis som GSS/T har. Det skulle enkelt kunna genomföras genom en ändring i lagen (2012:332) om vissa försvarsmaktsanställningar. Dessutom bör reservofficerare likställas med yrkesofficerare gällande ersättning som instruktörer inom frivillig försvarsutbildning. Detta för att förbättra möjligheterna att få kvalificerade instruktörer i till exempel hemvärnet. Det skulle dessutom göra det mer ekonomiskt attraktivt för reservofficerare att tjänstgöra inom frivillig försvarsutbildning. Även detta kan ske snabbt och enkelt genom en förändring i förordningen (1994:522) om förmåner till instruktörer inom frivillig försvarsutbildning.

Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Varför tog inte regeringen chansen i totalförsvarspropositionen att förbättra för reservofficerare genom mindre justeringar enligt ovanstående, och ämnar ministern nu ta initiativ att förändra lagen (2012:332) om vissa försvarsmaktsanställningar och förordningen (1994:522) om förmåner till instruktörer inom frivillig försvarsutbildning?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:275 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Svar på fråga 2020/21:275 av Jörgen Berglund (M)
Förbättrade möjligheter för reservofficerare

Jörgen Berglund har frågat mig om varför regeringen inte tog chansen i totalförsvarspropositionen att förbättra för reservofficerare och om jag nu ämnar ta initiativ att förändra lagen (2012:332) om vissa försvarsmaktsanställningar och förordningen (1994:522) om förmåner till instruktörer inom frivillig försvarsutbildning.

Regeringen överlämnade den 15 oktober 2020 propositionen Totalförsvaret 2021–2025 (prop. 2020/21:30) till riksdagen. Av propositionen framgår att regeringens bedömning är att det totala antalet befattningar i krigsorganisationen kommer att uppgå till cirka 90 000 befattningar när den föreslagna organisationen är fullt uppfylld, att jämföra med cirka 60 000 befattningar 2020. Tillgång till yrkes- och reservofficerare är en förutsättning för en utökad krigsorganisation och därmed är försörjningen av dessa personalkategorier en viktig fråga.

Enligt den arbetsgivarpolitiska delegeringen är det myndighetschefen som ansvarar för den egna verksamhetens kompetensförsörjning. Vilka villkor som bör gälla för reservofficerare är därför en fråga som i första hand bör hanteras av Försvarsmaktens ledning i samverkan med arbetstagarorganisationerna vid myndigheten, men även i dialog med andra organisationer.


Jag avser fortsatt följa utvecklingen av officersförsörjningen, inklusive frågan om reservofficerares möjligheter till tjänstgöring och behovet av eventuella författningsförändringar.

Stockholm den 4 november 2020

Peter Hultqvist

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.