Förbud mot kemiska stridsmedel

Skriftlig fråga 2019/20:2137 av Hans Wallmark (M)

Hans Wallmark (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

Tyska myndigheter har fastslagit att den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj förgiftats med hjälp av ett nervstridsmedel tillhörande novitjokgruppen. Ett gift utvecklat på sin tid i Sovjetunionen och klassat som ett kemiskt stridsmedel. Vid en attack i Salisbury i Storbritannien för något år sedan användes en likartad substans.

Kemiska stridsmedel är avskyvärda, och en stark internationell opinion har resulterat i konventioner och förbud. Begränsningar som även åligger Ryska federationen. Det är viktigt att det globala arbetet mot dessa vapen fortsätter och att länder axlar sitt ansvar. Regeringen har tidigare engagerat sig för ett kärnvapenförbud. I fallet med kemiska stridsmedel finns redan överenskommelser, och det är viktigt att de efterlevs.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

 

Hur arbetar ministern för att se till att andra länder axlar sitt ansvar för att efterleva förbudet mot kemiska stridsmedel när det är uppenbart att Ryssland både innehar, och som attacken i Salisbury visar, är villigt att använda novitjok?

Frågan är inlämnad

Händelser

statustext: Frågan är inlämnad Inlämnad: 2020-09-07 Överlämnad: 2020-09-07 Anmäld: 2020-09-08 Svarsdatum: 2020-09-16 Sista svarsdatum: 2020-09-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga