Till innehåll på sidan

Fördröjt införande av kontantförbud för handel med metallskrot

Skriftlig fråga 2019/20:104 av Mikael Strandman (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-10-03
Överlämnad
2019-10-04
Anmäld
2019-10-08
Svarsdatum
2019-10-16
Sista svarsdatum
2019-10-16
Besvarad
2019-10-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Skrotstölderna medför stora samhällskostnader. En stöld av vital infrastruktur kan medföra enorma följdkostnader för ett stöldgods som bara är värt några tusenlappar i metallvärde. Avklippta och stulna kopparkablar orsakar stora avbrott i järnvägstrafiken med förseningar och inställda tåg som följd. Kabelstölderna medför också en stor risk för allvarliga elolyckor, då delar av järnvägsanläggningen kan bli strömförande när kablar eller jordförbindelser klipps av. Vidare påverkas kraftförsörjningen när kablar stjäls, och kulturhistoriska värden går förlorade när till exempel kyrkorna blir bestulna på sina tak och stuprännor. Inom skrotindustrin sker kontinuerligt inbrott, och stora summor läggs på att skydda skrotgårdarna från inbrott.

Drivkraften för de kriminella personerna och seriebrottsligorna är att snabbt få ersättning för skrotet i kontanta medel, oftast pengar eller Swish, när skrotet säljs till icke nogräknade hälare.  Kontanter är inte spårbara likt en banköverföring, och detta gynnar de kriminella och skapar problem för polisen i utredningsfasen. Det finns i dag ingen begränsning för hur stort värde du kan sälja och få kontant betalning för. Inom EU har ett antal länder redan infört kontantförbud för att hindra stölderna, exempelvis i England och Frankrike.

De åtgärder som hittills vidtagits för att stoppa stölderna är exempelvis DNA-märkning av metaller samt omvänd moms vid handel med skrot. Dessa åtgärder har haft en viss påverkan, men mer krafttag behövs för att minska brottsligheten. Värdet av skrot sitter inte i attributet utan i materialkvaliteten. Man kan omvandla stöldgodsets utseende utan att förlora värdet av metallen. DNA-märkningen försvinner lätt vid upphettning.

Sverige har i dag två branschorganisationer inom skrotindustrin, Återvinningsindustrierna och Svenska Järn. Föreningarna ansåg att det klientel som behöver kontanter som betalningsmedel är ett klientel med ett tveksamt uppsåt och beslutade om ett frivilligt kontantförbud för betalning av skrot för flera år sedan. Den etablerade industrin använder inte kontanter som betalningsmedel. Det stora materialflödet inom ett samhälle kommer från företag som producerar varor, jobbar med infrastruktur eller liknande. Dessa transaktioner går alltid över faktura. En privatperson kan inte äga några större mängder material, då man varken producerar varor eller gör stora infrastrukturprojekt. All handel med större summor hanteras B2B, business to business. Syftet med det frivilliga kontantförbudet var att möjliggöra spårbarhet för myndigheter, försvåra penningtvätt och förbättra arbetsmiljön för de anställda genom att rånrisken minskar. 

Sett till omsättning bedriver dessa två branschorganisationer tillsammans ca 90 procent av skrothandeln i Sverige. De övriga 10 procenten består av ett stort antal mindre företag som inte är medlemmar i en av dessa två branschorganisationer, vilket innebär att de inte omfattas av ett frivilligt kontantförbud. Enligt statistik från Statistiska centralbyrån är dock de flesta företag inom skrotbranschen mindre företag med inga eller högst fem anställda.

I SOU 2014:72 föreslog utredningen ett förbud mot kontanter, checkar och postväxlar vid handel med skrot. Alla remissinstanser, även polisen, var positiva till utredningens förslag, med vissa smärre justeringar, men trots detta har inget hänt sedan dess.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Varför dröjer införandet av ett kontantförbud för handel med metallskrot?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:104 besvarad av Näringsminister Ibrahim Baylan (S)



N2019/02754/MK

Näringsdepartementet

Näringsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:104 av Mikael Strandman (SD)
Fördröjt införande av kontantförbud för handel med metallskrot

Mikael Strandman (SD) har frågat mig varför införandet av ett kontantförbud för handel med metallskrot dröjer.

Stölder av koppar och andra metaller är ett problem som drabbar samhället på flera sätt. Stölderna kan till exempel medföra störningar i infrastruktur eller innebära att kulturhistoriskt värdefulla byggnader skadas. Regeringen har varit tydlig med att detta måste bekämpas och motverkas. Vid sidan av den renodlade brottsbekämpningen är det därför viktigt att se över vilka möjligheter inom andra rätts- och politikområden som eventuellt kan användas för detta ändamål.

Regeringen ser positivt på näringslivets initiativ till självreglering, som alternativ eller komplement till rådande lagstiftning. Självregleringen innebär att näringsliv och andra intressenter på marknaden själva utformar och beslutar om reglerna på marknaden och vad som är god sed.

Självreglering kan vara ett viktigt instrument för att undvika en alltför detaljerad och sektorspecifik lagstiftning. Dess främsta fördelar är att marknadens främsta expertis med praktisk erfarenhet deltar i utformandet och att det ger en förankring i näringslivet som medför god efterlevnad bland de som ska tillämpa reglerna. En annan av självregleringens fördelar är att den är flexibel och snabbt kan utvecklas och anpassas till förändringar. Genom att använda sig av självreglering har man dessutom stora möjligheter att kontrollera kostnaderna. Självregleringen har på det här viset under lång tid visat sig fungera och därmed fått ett gott anseende.

Samhället går alltmer mot en digitalisering av penningtransaktioner, vilket ger en ökad spårbarhet. I Sverige infördes 2017 en ny lag om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Lagen grundar sig på EU:s fjärde penningtvättsdirektiv som i sin tur baseras på internationella rekommendationer från Financial Action Task Force. Lagen omfattar bl.a. all yrkesmässig handel med varor där det förekommer kontanta betalningar motsvarande minst 5000 euro.

Enligt lagen ska verksamhetsutövaren vidta åtgärder för att uppnå kundkännedom om sina kunder. Om de åtgärder som verksamhetsutövaren vidtar inte är tillräckliga för att kunna hantera risken för penningtvätt är denne skyldig att avstå affären.

Regeringen följer frågan noga och utesluter inte att det kan behöva vidtas någon form av åtgärd när det gäller handel med metallskrot.

Stockholm den 15 oktober 2019

Ibrahim Baylan

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.