Till innehåll på sidan

Förföljelse av kristna i Indien

Skriftlig fråga 2008/09:355 av Wikström i Uppsala, Cecilia (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-12-05
Anmäld
2008-12-05
Besvarad
2008-12-10
Svar anmält
2008-12-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 5 december

Fråga

2008/09:355 Förföljelse av kristna i Indien

av Cecilia Wikström i Uppsala (fp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Den senaste veckan har vi med bestörtning tagit del av de förfäliga terrorattackerna i Indien. Utrikesminister Carl Bildt fördömde på ett mycket kraftfullt sätt dessa attentat. 

Något som det dessvärre är tyst om är den tilltagande förföljelsen av kristna i Indien. I somras rapporterade medierna om mord på flera kristna i delstaten Orissa, men sedan dess har vi varken hört något från medierna eller från Utrikesdepartementet om situationen. Faktum är att förföljelsen av de kristna i Indien fortgår och tilltar. Flera kyrkor har under året blivit nedbrända, människor har mördats och flera tusen kristna har tvingats fly från sina hem.

Min fråga till utrikesministern är vilka åtgärder han avser att vidta för att uppmana den indiska regeringen till att få ett slut på denna fruktansvärda förföljelse av landets kristna.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:355 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 10 december

Svar på fråga

2008/09:355 Förföljelse av kristna i Indien

Utrikesminister Carl Bildt

Cecilia Wikström i Uppsala har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att uppmana den indiska regeringen att få ett slut på förföljelsen av landets kristna.

Det indiska samhället består av en mängd olika religiösa grupper och det förekommer tidvis religiöst betingat våld. Indien är dock enligt konstitutionen en sekulär stat och diskriminering av religiösa minoriteter är förbjuden. Det finns flera lagar som syftar till att skydda minoriteters rättigheter. Efterlevnaden av dessa lagar är emellertid ibland bristande.

Den svenska regeringen och EU följer med oro utvecklingen av situationen för kristna i Orissa och i andra delstater. Förföljelse på grund av religiös tillhörighet är oacceptabel.

EU har sedan flera år en dialog om mänskliga rättigheter med Indien där bland annat frågan om religiösa minoriteters situation diskuterats. Den specifika frågan om situationen för den kristna minoriteten i Orissa fanns på dagordningen vid årets dialog om mänskliga rättigheter i februari. EU har även därefter tagit upp frågan med den indiska regeringen. EU:s medlemsländer inklusive Sverige följer frågan nära på plats och med anledning av våldsamheterna planerar EU lokalt att under december månad skicka en delegation från medlemsländernas ambassader i New Delhi till Orissa för att informera sig ytterligare om läget.

Den indiska regeringen, inklusive premiärministern, har kraftfullt fördömt det våld som riktas mot den kristna minoriteten i Orissa och i andra delstater samt vidtagit åtgärder för att förhindra att våldsamheterna fortsätter. Indiens nationella kommission för mänskliga rättigheter har getts i uppdrag att undersöka situationen i Orissa samt Karnataka. Premiärministern har även beslutat om kompensation för de drabbade familjerna.

Samarbete mellan EU och Indien inom området mänskliga rättigheter pågår till exempel genom utbildnings- och informationskampanjer inom ramen för European Initiative for Democracy and Human Rights. EU har även gjort insatser i Indien för att motverka rasism samt för att skydda minoriteter. En EU-Indien konferens om minoriteters rättigheter hölls under 2007.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.