Förföljelse av kristna i Irak

Skriftlig fråga 2009/10:684 av Enochson, Annelie (kd)

Enochson, Annelie (kd)

den 26 mars

Fråga

2009/10:684 Förföljelse av kristna i Irak

av Annelie Enochson (kd)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Sedan 2003 har uppemot 400 000 kristna flytt från Irak, det vill säga nära hälften av Iraks historiska kristna befolkning. FN:s flyktingorgan UNHCR skriver i en rapport att politiskt fundamentalistiska muslimska grupper betraktar kristna som ”otrogna” och därmed är det tillåtet att angripa dem. Eftersom koalitionen som anföll Irak främst bestod av kristna anses de kristna irakierna som supportrar till USA och Storbritannien och som lovliga byten för bomber och attacker.

I slutet av förra året attackerades en syrisk-ortodox kyrka i Mosul i norra Irak och dödade fyra personer och samtidigt kastades granater på en närliggande kristen skola. Någon månad innan attackerades kristna kyrkors egendom med bomber och granater, också det i Mosul. Detta kan inte tolkas på annat sätt än att det är en organiserad terror som leder till massflykt av kristna i Mosul. Det pågår en organiserad utrotning av kristna människor.

Minst åtta kristna har mördats i Mosul de senaste veckorna och det har gjort att tusentals kristna flytt staden och begett sig till byar och småstäder runt omkring. I flera fall har de dödas kroppar lämnats på gatan som ett varnande budskap. Enligt en FN-rapport flydde över 4 000 kristna från Mosul enbart under den första veckan i mars, uppger nyhetsbyrån Reuters. Många av de kristna som flyr staden har lämnat allt de äger bakom sig.

Med anledning av det anförda vill jag fråga utrikesministern på vilket sätt han i Sverige och i internationella sammanhang har för avsikt att motverka förföljelserna av kristna i Irak.

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd Inlämnad: 2010-03-26 Anmäld: 2010-03-26 Besvarad: 2010-04-07 Svar anmält: 2010-04-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga (Besvarad 2010-04-07)