Förordningen om tillfälliga spelansvarsåtgärder

Skriftlig fråga 2020/21:2560 av John Weinerhall (M)

John Weinerhall (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Trots att det inte finns belägg för att problemspelandet har ökat under coronapandemin har nu regeringens tillfälliga förordning om tillfälliga spelansvarsåtgärder snart varit på plats i ett år. Statskontoret bedömer i sin senaste rapport som omfattar 2020 att kanaliseringen minskat ytterligare. Gällande onlinecasino kan den nu vara så låg som 75 procent och på totalen för spelmarknaden 85 procent. Det är en minskning från året dessförinnan och avsevärt lägre än regeringens mål om 90 procent.

Trots att spelandet hos utländska olicensierade aktörer har ökat har nu regeringen meddelat att man avser att förlänga den tillfälliga förordningen om tillfälliga spelansvarsåtgärder. Detta får anses vara märkligt givet att spelproblemen inte tycks ha ökat under pandemin. Dessutom får vi anta att pandemiläget snabbt förbättras under våren och sommaren i takt med att befolkningen blir vaccinerad och samhället således kan öppnas upp.

Det framstår därför som svårmotiverat att förlänga de tillfälliga spelansvarsåtgärderna då det helt enkelt inte finns några skäl till förlängningen i fråga.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Avser statsrådet och regeringen att backa från förslaget att förlänga de tillfälliga spelansvarsåtgärderna?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2021-04-15 Överlämnad: 2021-04-16 Anmäld: 2021-04-20 Svarsdatum: 2021-04-28 Sista svarsdatum: 2021-04-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Svar på skriftlig fråga