Till innehåll på sidan

Försäkringskassans allt hårdare bedömning av LSS-stöd

Skriftlig fråga 2016/17:1914 av Andreas Carlson (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-09-08
Överlämnad
2017-09-11
Anmäld
2017-09-12
Svarsdatum
2017-09-20
Sista svarsdatum
2017-09-20
Besvarad
2017-09-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Regnér (S)

 

Den 8 september läser jag om Niclas, 28 år, i Jönköpings-Posten. Niclas har autism, självskadebeteende, aggressionsutbrott och svårbehandlad epilepsi. Han får mängder med anfall varje dag. Han har haft assistans dygnet runt i över tio års tid. Men från att ha haft assistans dygnet runt, varav fem timmar om dagen med två personer, har Försäkringskassan gjort en ny bedömning. Nu ska han klara sig med 2,5 timmar. I veckan.

Niclas anhöriga säger att Försäkringskassans beslut är en dödsdom. Hans historia är bara en av många. I en ständig kostnadsjakt har regeringen drivit Försäkringskassans biståndsbedömningar att bli allt hårdare.

Det blir alltmer uppenbart att lagens intention inte längre upprätthålls. Det krävs en lagändring som återupprättar LSS som den frihetsreform den en gång var för personer med funktionsnedsättning.

Mina fråga till statsrådet Åsa Regnér är:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att återupprätta LSS och ge funktionsnedsatta det stöd de behöver?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1914 besvarad av Statsrådet Åsa Regnér (S)

Dnr S2017/04966/FST

Socialdepartementet

Barn-, äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1914 av Andreas Carlson (KD) Försäkringskassans allt hårdare bedömning av LSS- stöd

Andreas Carlson har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att återupprätta LSS och ge personer med funktionsnedsättning det stöd de behöver.

Jag vill börja med att betona att jag anser det angeläget att intentionerna med LSS upprätthålls. Det är nu mer än 20 år sedan LSS och lagen (1993:389) om assistansersättning trädde ikraft. Reformen har på avgörande sätt förbättrat levnadsvillkoren och skapat möjlighet till delaktighet i arbets- och samhällsliv för personer med omfattande funktionsnedsättningar. Det är viktigt att reformen värnas.

Det finns problem med hur LSS-insatserna och assistansersättningen har utvecklats över tid och insatsernas förmåga att uppfylla syftet med lagstiftningen. Jag har därför tagit initiativ till LSS utredningen

(S 2016:3) vilken har i uppdrag att göra en översyn av insatserna i LSS och assistanersättningen, i syfte att få till stånd mer ändamålsenliga insatser och en långsiktigt hållbar ekonomisk utveckling av personlig assistans.

De senaste åren har det kommit ny rättspraxis som nu får genomslag i Försäkringskassans och kommuners tillämpning av lagen. Detta har medfört ett behov av att redan nu fördjupa kunskaperna om vilka effekter detta får för personer med assistansersättning eller personlig assistans enligt LSS. I väntan på utredningsbetänkandet har regeringen därför lämnat flera uppdrag till berörda myndigheter, bland annat att utreda och analysera konsekvenserna av den nya tillämpningen. Socialstyrelsen och Försäkringskassan har också haft ett gemensamt uppdrag att utreda om det finns behov av en tydligare lagstiftning för att säkerställa att en överlämning sker mellan Försäkringskassan och kommunen i de fall assistansersättningen dras in. Rapporten har nyligen inkommit och bereds nu i regeringskansliet.

Stockholm den 20 september 2017

Åsa Regnér

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.