Försörjningsstöd till papperslösa

Skriftlig fråga 2017/18:1417 av Mats Persson (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-05-31
Överlämnad
2018-06-01
Anmäld
2018-06-04
Svarsdatum
2018-06-13
Sista svarsdatum
2018-06-13
Besvarad
2018-06-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lena Hallengren (S)

 

I såväl Stockholm som Malmö har rödgröna kommunledningar beslutat att papperslösa, människor som har fått avslag på sin asylansökan, ska ha rätt till försörjningsstöd från kommunen.

Därför var vi många som välkomnade när statsminister Stefan Löfven för en tid sedan deklarerade ett stopp för utbetalningar av försörjningsstöd till papperslösa. Men nu visar det sig att den rödgrönrosa kommunledningen i Malmö trotsar statsministern och kommer att fortsätta betala ekonomiskt bistånd till vuxna som gömmer sig från utvisning efter avslag.

Högsta förvaltningsdomstolen har slagit fast att det inte finns någon skyldighet för kommunen att ge bistånd – inte heller för att undgå en akut nödsituation – till den som får avslag på asylansökan och håller sig undan för att undgå en avvisning eller utvisning. Högsta förvaltningsdomstolens dom rör en kvinna med barn. Organisationen Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) gör bedömningen att samma resonemang kan föras även när det gäller bistånd till vuxna utan barn.

Dagens situation är ytterst märklig. Med ena handen beslutar Migrationsverket att ta bort det ekonomiska stödet när beslutet om avvisning eller utvisning börjar gälla eller tidsfristen för frivillig avresa går ut. Med andra handen väljer kommuner som Malmö att betala försörjningsstöd till människor som saknar laglig rätt att vistas i Sverige.

Om ett bifall eller avslag på en asylansökan inte får någon praktisk betydelse skadas i längden människors förtroende för samhällskontraktet. Det är tilliten till att lagar och regler upprätthålls och att välfärdsstaten omfattar dem som har rätt att vara i Sverige som är grunden för att människor vill betala skatt. Ska vi kunna hjälpa dem som har asylskäl, som har rätt till samhällets skydd, måste ett bifall eller avslag på en asylansökan få en praktisk innebörd.

Dagens regelverk säger att kommunen har rätt – men ingen skyldighet – att ge ekonomiskt bistånd i dessa fall, om den önskar. Den rödgröna kommunledningen i Malmö väljer att utnyttja denna lucka i lagen, trots att domstolar och SKL säger nej till försörjningsstöd för papperslösa. Det är uppenbart att lagen behöver ändras.

Med anledning av ovanstående ställer jag följande fråga statsrådet Lena Hallengren:

 

Avser statsrådet att vidta några lagstiftningsåtgärder för att det inte längre ska vara tillåtet för kommuner att betala ut försörjningsstöd till papperslösa?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1417 besvarad av Statsrådet Lena Hallengren (S)



S2018/03433/FST

Socialdepartementet

Barn-

äldre- och jämställdhetsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1417 av Mats Persson (L) Försörjningsstöd till papperslösa

Mats Persson har frågat mig om jag avser att vidta några lagstiftningsåtgärder för att det inte längre ska vara tillåtet för kommuner att betala ut försörj-ningsstöd till papperslösa.

Först och främst vill jag säga att personer som har sökt asyl och fått avslag på sin asylansökan ska lämna landet.

Personer som har sökt asyl omfattas av lagen (1994:137) om mottagande av asylsökande (LMA). Migrationsverket ansvarar för den dagliga försörjningen och för boendet för dessa personer och de har därför inte rätt till motsvarande bistånd för sin försörjning och boende enligt socialtjänstlagen. Vid avslag på asylansökan gäller beträffande barnfamiljer att de har rätt till bistånd enligt LMA fram till dess de lämnat landet. För en vuxen utan barn upphör rätten till bistånd enligt LMA när utlänningens tidsfrist för frivillig avresa löper ut, eller när beslutet om avvisning eller utvisning fått laga kraft. Den som håller sig gömd har dock inte rätt till ersättning från Migrationsverket.

Kommuner har med stöd av 4 kap. 2 § socialtjänstlagen möjlighet att på frivillig väg ge bistånd till personer som fått avslag på sin asylansökan. Detta är dock ingen rättighet som kan överklagas.

Mats Persson har frågat om åtgärder mot att kommuner betalar ut försörjningsstöd till personer som fått avslag på sin asylansökan. Enligt regeringsformen sköter kommunerna lokala och regionala angelägenheter av allmänt intresse på den kommunala självstyrelsens grund. Regeringen avser inte att göra någon inskränkning i kommunernas självstyre och därmed deras möjlighet att ge frivilligt bistånd till personer som vistas i kommunen.

Stockholm den 13 juni 2018

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.