Till innehåll på sidan

Fortifikationsverkets organisatoriska hemvist

Skriftlig fråga 2020/21:2300 av Jörgen Berglund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-03-23
Överlämnad
2021-03-24
Anmäld
2021-03-25
Svarsdatum
2021-03-31
Sista svarsdatum
2021-03-31
Besvarad
2021-03-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

 

Nu är det bråttom! – En studie om infrastrukturförsörjning under Försvarsmaktens tillväxt 2021–2030, heter en nyligen publicerad rapport från FOI. Den belyser ett antal problem och utmaningar i uppdrag för, styrning av och målsättningar för Fortifikationsverket i förhållande till Försvarsmaktens behov. När säkerhetsläget försämras i vårt närområde är det viktigt att hela vårt samhälle hjälper till för att stärka vår försvarsförmåga. Fortifikationsverket (FortV) spelar en viktig roll när det kommer till att stödja Försvarsmaktens tillväxt och måste därför styras och få uppdrag som på bästa sätt uppfyller målet att uppnå en starkare försvarsförmåga. Precis som titeln i rapporten från FOI antyder är det av högsta vikt att detta sker snabbt. Vi har inte tid att vänta och se. Sveriges försvarsförmåga måste snabbt förstärkas.

Ekonomistyrningsverket (ESV) har bland annat nyligen pekat på att styrningen av infrastrukturen inte är tillräckligt koordinerad med resterande styrning av försvaret, en koordination som ESV ser som en viktig del i att stärka försvarsförmågan. Även Försvarsberedningen var inne på detta spår och menade att styrningen av Fortifikationsverket borde knytas närmare styrningen av försvaret och föreslog att FortV skulle sortera under Försvarsdepartementet i stället för, som i dag, under Finansdepartementet. Ett beslut togs under våren 2020 på statssekreterarnivå att FortV skulle fortsätta ligga under Finansdepartementet, vilket jag anser anmärkningsvärt att det inte lyfts upp på regeringens bord med ett riktigt underlag för beslutet med motiv för det ena eller andra beslutet.

Jag skulle med ovanstående som bakgrund vilja fråga statsrådet Åsa Lindhagen:

 

Varför fattades ett beslut om vilket departement Fortifikationsverket ska tillhöra på statssekreterarnivå?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2300 besvarad av Statsrådet Åsa Lindhagen (MP)

Fi2021/01425 Finansdepartementet Finansmarknadsminister och biträdande finansminister Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2300 av Jörgen Berglund (M) Fortifikationsverkets organisatoriska hemvist

Jörgen Berglund har frågat mig om varför ett beslut om vilket departement Fortifikationsverket ska tillhöra fattades på statssekreterarnivå. Jörgen Berglund har ställt frågan med anledning av Totalförsvarets forskningsinstituts rapport Nu är det bråttom! – En studie om infrastrukturförsörjning under Försvarsmaktens tillväxt 2021–2030.

Regeringen har i förordningen (1996:1515) med instruktion för Regeringskansliet beslutat om fördelningen av regerings- och förvaltningsärenden mellan departementen. Av instruktionen framgår att förvaltningsärenden och lagstiftningsärenden fördelas mellan departementen på det sätt som anges i bilagan till förordningen (12 §). Av bilagan framgår också till vilka departement myndigheter och andra organ hör.

Enligt bilagan sorterar Fortifikationsverket under Finansdepartementet. Detsamma gäller för förvaltningsärenden som bl.a. avser köp och försäljning av statens mark och byggnader, liksom förvaltning av statens mark, byggnader och egendom i övrigt, i den mån sådana ärenden inte hör till något annat departement.

En bakgrund till att Fortifikationsverket – och även Statens fastighetsverk – sorterar under Finansdepartementet är principen om att fastighetsförvaltningen ska vara skild från brukandet av lokaler och mark, vilket är en av principerna som slogs fast när riksdagen i början av 1990-talet beslutade om en ny organisation för förvaltning av statens fastigheter och lokaler m.m. och som alltjämt råder (se prop. 1992/93:37, bet. 1992/93:FiU8, rskr. 1992/93:123). Syftet med att skilja på förvaltning och brukande är att tillgodose och balansera både brukarnas och de förvaltande parternas perspektiv.

Fortifikationsverkets organisatoriska tillhörighet är reglerad i instruktionen för Regeringskansliet och något ytterligare beslut i frågan finns inte.

Stockholm den 31 mars 2021

Åsa Lindhagen

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.